Pleidooi: zones voor opvang van water

Er moeten meer natuurgebieden komen die kunnen dienen als klimaatbuffers tegen overstromingen. Vijf natuurorganisaties vragen dit aan het volgend kabinet in het rapport Natuurlijke Klimaatbuffers, dat dinsdag aan vrijwel alle lijsttrekkers is overhandigd....

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, ARK Natuurontwikkeling en de Waddenvereniging zien de buffers als een mogelijkheid Nederland aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Hierdoor zullen naast overstromingen en zeespiegelstijging ook droogte en bodemdaling optreden.

Als voorbeeld noemen de organisaties de 450 hectare grote polder achter de Hondsbossche Zeewering bij Petten. Bij springvloed kan het gebied dienen als overslag van zeewater.

De Hondsbossche Zeewering, een van de weinige bedijkte stroken van de Hollandse kust, is een zwakke schakel. Door de historische slaperdijk tot een waterkerende dijk om te vormen, ontstaat een veerkrachtig gebied met een dubbele zeewering.

Volgens de natuurorganisaties is dit goed voor de veiligheid, de natuur en de recreatie. Ook is het goedkoper dan het steeds opnieuw ophogen van de Zeewering.

Een andere oplossing om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden, is het herstellen van de veenweiden in het Groene Hart (Ronde Venen). De landbouw zou moeten plaatsmaken voor moerassen. Die kunnen in droge zomers water leveren aan lager gelegen gebieden.

In hoog gelegen Nederland (Gelderland, Limburg, Brabant) zijn veel greppels dicht gemaakt en beken recht getrokken. Deze ingrepen moeten ongedaan worden gemaakt, zoals in het Weerterbos, waar een productiebos wordt omgezet in een natuurbos. Dit levert een aanzienlijke bijdrage aan het terugdringen van de wateroverlast in Eindhoven en Den Bosch.

De omslag is nodig omdat Nederland klem zit in een korset van beton, staal en asfalt. Hierdoor kan er niet flexibel worden gereageerd bij bijvoorbeeld zware regenval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden