Pleidooi voor weer een referendum

UTRECHT Er moet een nieuw referendum komen over de plannen voor het Stationsgebied. Dat vindt althans de Stichting Stedenbouwkundig Herstel Stationsgebied Utrecht....

Bij het referendum in 2002 koos 60 procent van de stemmers voor de zogeheten visie A, waarin behoud van de kleinschaligheid van het centrum voorop stond. 'Door de recente plannen en ideevragen wij ons af of die stemmers hun keuze nog wel herkennen', aldus Lambo en Van Oosten in een brief aan de gemeenteraad.

Zoals de nog niet voltooide plannen er nu uitzien, wordt het plein Vredenburg gedeeltelijk bebouwd met winkels. De beloofde terugkeer van het water in de Catharijnesingel wordt niet zo idyllisch als was voorgespiegeld: de eigenaar van Hoog Catharijne, projectontwikkelaar C, stelde deze zomer voor om deze waterweg te overdekken met betonplaten, zodat plaats ontstaat voor een overdekt winkelcentrum.

Van Oosten en Lambo hopen dat de raadsleden aandringen op een nieuw referendum. 'Anders zijn de 135 duizend inwoners die de moeite hebben genomen om te gaan stemmen, gewoon voor de gek gehouden.' Ook de fractie van GroenLinks vindt dat de plannen van C haaks staan op de zogeheten visie A. Veel Utrechters kozen volgens GroenLinks juist voor visie A vanwege het herstel van de historische singel.

Het Utrechtse college is nog in onderhandeling met C over zijn rol in de ontwikkeling van het stationsgebied. In oktober praat de raad over de plannen voor het gehele stationsgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden