Pleidooi voor museum democratie

Op of nabij het Binnenhof moet een museum komen over de geschiedenis van het Nederlandse politieke bestel. Het beheer moet in handen komen van het Rijksmuseum ‘om iedere schijn van officiële staatsgeschiedenis te vermijden’....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat zei Kees Zandvliet, hoofd Nederlandse geschiedenis van het Rijksmuseum, woensdag tijdens een voorbezichtiging van de expositie Rijksmuseum aan de Hofvijver. Topstukken van de vaderlandse geschiedenis in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg, pal tegenover het torentje van premier Balkenende.

Vandaag wordt deze tentoonstelling door de minister-president geopend. Daarbij zal ook Ronald de Leeuw het woord voeren, de directeur van het Rijksmuseum. Met zijn uitlatingen liep Zandvliet vooruit op De Leeuws betoog.

Met het pleidooi voor een democratiemuseum voegt het Rijks zich in een al langer lopende discussie over het gebrekkige historische besef in Nederland. Woensdag installeerden minister Van der Hoeven en staatssecretaris Van der Laan van OCW een commissie die een nieuwe canon moet samenstellen, een basispakket aan kennis over geschiedenis, cultuur en samenleving voor de scholen.

‘Wij willen helpen de Nederlanders weer in contact te brengen met hun geschiedenis’, zegt Zandvliet. ‘Een museum over het ontstaan van onze democratie hoort daar ook bij. Een locatie op of nabij het Binnenhof ligt voor de hand.’

Zelf geeft hij de voorkeur aan de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. ‘Daar ligt zoveel historie. In de oude ministerskamer bijvoorbeeld, en in de vrijwel intact gebleven slaapkamer van Wilhelmina van Pruisen’, de echtgenote van de laatste stadhouder WillemV die eind 18de eeuw werd verdreven door de Fransen.

Het Rijksmuseum biedt zichzelf aan als de beheerder van het democratiemuseum. ‘Wij hebben de collectie, de deskundigheid en, vooral, de onafhankelijkheid’, zegt Zandvliet. ‘Het grootste gevaar is dat de politiek de controle over een democratiemuseum in eigen hand houdt.’

Het Rijks toont delen van zijn collectie in tien ‘satellietmusea’, waaronder het Haags Historisch, nu het eigen gebouw in Amsterdam zeker tot 2008 is gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing. Na de heropening gaan de stukken weer terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden