Pleidooi voor invoering Europese donorkaart

De EU-landen moeten hun regels voor orgaandonatie beter op elkaar afstemmen. Dat voorkomt de ongewenste groei van ‘transplantatietoerisme’. Het Europees Parlement heeft zich daar dinsdag met grote meerderheid over uitgesproken.

‘Organen zijn geen handelswaar’, aldus Dorette Corbey (PvdA). ‘Het is van belang dat de landen hun eigen patiënten kunnen helpen met de juiste orgaantransplantaties. Het handelen in organen is onethisch en gaat ten koste van de armste en meest kwetsbare donoren in de wereld.’

Het europarlement wil dat Europol actiever de opsporing van handel in organen aanpakt. Europol stelt echter dat er geen gedocumenteerde gevallen van orgaanhandel bekend zijn.

In Europa wachten 60 duizend patiënten op een transplantatie; dagelijks sterven tien mensen omdat er niet tijdelijk een orgaan beschikbaar is. Ondanks dit tekort vindt het europarlement dat het al dan niet donor zijn een persoonlijke keuze moet blijven. Bovendien moet een donatie een ‘niet-commerciële daad’ zijn. Eventuele betaling van een donor die bijvoorbeeld een nier afstaat, mag alleen bedoeld zijn als compensatie voor onkosten en ongemakken.

Het parlement bepleit de snelle invoering van een Europese donorkaart als aanvulling op de nationale codicils. De Europese kaart kan helpen om buiten het eigen land een snelle identificatie mogelijk te maken. ‘Nu begrijpen artsen in het buitenland soms niet wat de overledene wilde. En dat in een situatie waarin weinig tijd is om het uit te zoeken’, aldus Jules Maaten (VVD).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden