Nieuws

Pleidooi: maak alle leaseauto’s vanaf 2025 emissievrij

Nieuwe leaseauto’s moeten vanaf 2025 uitstootvrij zijn. Hiervoor pleiten onder meer ABN Amro, Shell, LeasePlan, Philips, Schiphol en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). De opstellers van het pleidooi hopen dat het nieuwe kabinet deze doelstelling overneemt.

Bard van de Weijer
Een oplaadpunt voor elektrische auto’s in Amstelveen. Beeld Joris van Gennip
Een oplaadpunt voor elektrische auto’s in Amstelveen.Beeld Joris van Gennip

Ongeveer zes op de tien nieuwe auto’s worden zakelijk gereden. In 2019 werden in Nederland bijna 450 duizend personenauto’s verkocht. Als alle zakelijke auto’s emissievrij zijn, zou dat in 2030 een besparing van 1 megaton CO2 opleveren, stelt de NVDE. Ook zal de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden dalen.

Mobiliteit is goed voor eenvijfde van de CO2-uitstoot in Nederland. Om de doelen van het Klimaatakkoord te halen, moet de mobiliteitssector de uitstoot van CO2 de komende jaren met vier megaton verminderen, blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Als nieuwe zakelijke auto’s straks allemaal emissievrij zijn, betekent dit ook een impuls voor de tweedehandsmarkt, waar de meeste particuliere automobilisten hun voertuig kopen. Een toename op de zakelijke markt, betekent dat ook de rest van het wagenpark sneller vergroent.

Werkgevers hebben ook baat bij elektrificering, stellen de ondertekenaars, omdat de totale kosten van een accu-auto lager zijn dan van een brandstofauto. Onder de regeling zouden overigens ook waterstofauto’s moeten vallen.

In België werd onlangs een vergelijkbare wet aangenomen met een verbod op uitstoot voor personenauto’s vanaf 2026. De Europese Unie wil een verbod op verbrandingsauto’s vanaf 2035. Ook milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft zich achter het voorstel geschaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden