Pleger aanslag Joods Museum bewaakte gegijzelden in Syrië

De man die in mei vier mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel is herkend als de bewaker van westerse gegijzelden in Syrië. Mehdi Nemmouche (29) werd gevreesd door de Franse gijzelaars vanwege zijn harde klappen en zijn sadisme.

Vertrekkende auto met vermoedelijk links Mehdi Nemmouche, na de zitting op 14 augustus Beeld belga

Toen vier Franse gijzelaars in april vrijkwamen, vertelden ze dat ze werden bewaakt door mensen die Frans spraken. Vrijdag onthulde Le Monde dat een van die bewakers Mehdi Nemmouche was.


Volgens een van de ex-gijzelaars, journalist Nicolas Henin van het weekblad Le Point, was Nemmouche een 'persoonlijkheid met een zeer groot ego'. Een sadist bovendien, die deel uitmaakte van een klein groepje Fransen dat regelmatig naar de gevangenis kwam om gijzelaars te mishandelen en te martelen. Tussen het martelen door placht Nemmouche een liedje van Charles Trenet te zingen: Douce France, cher pays de mon enfance ('Zoet Frankrijk, dierbaar land van mijn jeugd'). In Aleppo werd hij Abou Omar le Cogneur genoemd ('de Moker').


Nemmouche bewonderde Mohammed Merah, de terrorist die in 2012 zeven mensen doodschoot in Toulouse en omstreken. Net als Nemmouche was Merah een kleine crimineel die zich tot de radicale islam had bekeerd. Maar volgens Nicolas Hénin is Nemmouche 'niet naar Syrië vertrokken om voor een ideaal te vechten, maar uit gebrek aan erkenning. Ik denk dat hij wist dat er op een dag een persconferentie aan hem gewijd zou worden.'


De vrijgelaten journalisten hadden met de inlichtingendiensten afgesproken dat ze niets zouden zeggen over het cipierschap van Nemmouche, om het onderzoek niet te doorkruisen en de levens van de overgebleven westerse gijzelaars niet verder in gevaar te brengen. Een van de voormalige gegijzelden, de journalist Didier François, noemde de publicatie in Le Monde 'onverantwoordelijk'.


Nemmouche zit in België in hechtenis in afwachting van zijn proces wegens 'moord in een terroristische context'. Hij werd op 30 mei, zes dagen na de schietpartij in het Joods Museum in Brussel, bij toeval aangehouden in Marseille. In zijn tas had hij wapens, munitie en een videocamera met daarop een verklaring waarin hij de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.