Pleegzuster Bloedwijn

Toen de FNV harakiri pleegde om maar af te zijn van de moedeloos makende interne verdeeldheid, wezen de mannen die eropuit waren gestuurd om het reddeloze te redden, Jetta Klijnsma aan. Topkeuze. Je kunt niet niet van Jetta Klijnsma houden. Zelfs niet als je Henk van der Kolk heet en 's lands grootste vakcentrale hebt helpen opblazen omdat je het verhaal over de noodzaak van langer doorwerken een belachelijk neoliberaal sprookje vindt.


Klijnsma is iemand die haar gehoor lam slaat met onverslaanbare blijmoedigheid. Iemand die de zaken indeelt in de categorieën 'ongelóóflijk leuk', 'héél bijzónder' en 'enórm fantástisch'. Iemand die, zo onthulde het blad Binnenlands Bestuur, collega's weleens aanspreekt met 'dierbare dreutels'. Iemand bij wie er, wanneer ze witheet van razernij is, vermoedelijk geen knetterende vloek uitrolt, maar een Joop-ter-Heulachtig 'Stik!'


Maar intussen spijkerhard, natuurlijk. Toen ze in het vorige kabinet voor de PvdA staatssecretaris van Sociale Zaken werd, dachten linksige partijgenoten nog te kunnen bogen op een fijn 'sociaal gezicht' tussen al die rechtse CDA'ers. Intussen regelde Klijnsma dat AOW'ers met een jonge partner honderden euro's moesten inleveren, en haalde ze een weifelend PvdA-congres over in te stemmen met de verhoging op termijn van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.


Aan Klijnsma kon je het dus gerust overlaten om het echte probleem van de FNV - een wespennest met meer dan 1 miljoen leden en 19 vakbonden die elkaar niet vanzelfsprekend liefhebben - grondig aan te pakken: de macht breken van Bondgenoten en Abvakabo, de twee grootste bonden, met een top die van behoudzucht een manier van leven heeft gemaakt.


Zoiets doet Klijnsma omzwachteld met pleegzusterbloedwijntaal. De 116 pagina's tellende blauwdruk voor De Nieuwe Vakbond is een feest voor Klijnsmaliefhebbers. We gaan er 'fris tegenaan', 'arm in arm', 'open' en 'democratisch', we gaan 'verschillen verenigen', 'mensen verbinden' en 'het verschil maken'. Niet voor de leden, maar voor 'de mens achter het lid', die wordt 'ontwikkeld in zijn kracht'. Want 'we erven de wereld niet, maar lenen haar van onze kinderen'.


Zelfs een verkiezingsprogramma van het CDA bevat minder gemeenplaatsen.


Onder die wolk van zalvende nietszeggendheid slaat Klijnsma trefzeker toe. Er komt een rechtstreeks gekozen ledenparlement met vertegenwoordigers uit alle aangesloten bonden (die zich eerst moeten heruitvinden, opsplitsen en hergroeperen) om de interne verdeeldheid te kanaliseren. Geen enkele bond kan meer dan 16 procent van de stemmen krijgen, ook al vertegenwoordigt ze meer leden. Dit opdat het nimmer meer kan gebeuren dat twee bonden de vakcentrale gijzelen. Opsplitsen of opdonderen.


Henk van der Kolk van Bondgenoten wil over dit puntje graag nog 'indringend discussiëren', twee woorden waarin de belofte besloten ligt van een allesverzengende ruzie over macht.


Terwijl de Kunduz-coalitie in anderhalve dag regelde dat we vanaf volgend jaar al langer moeten doorwerken, trekt de oude FNV nog een jaar uit voor 'het migratieproces' naar de nieuwe vakbond.


Ietwat verwilderd zullen ze vervolgens uit hun onderhandelingsbunkers kruipen, de ogen beschermend tegen het zonlicht. 'Leden, we zijn klaar! De beuk gaat erin, qua pensioenleeftijd! Eh, leden? Leden? Doe niet zo flauw, kom tevoorschijn. Leden?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden