Pleegvader verdacht van misbruik kinderen gezinstehuis

AMSTERDAM - Vijf pleegkinderen die werden opgevangen in een gezinstehuis in Bant, in de Noordoostpolder, zijn begin januari daar weggehaald. De 33-jarige pleegvader die de opvang runde samen met zijn echtgenote, wordt verdacht van seksueel misbruik van de kinderen.

Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen
Het kind op de foto komt niet voor in het verhaal . © anp Beeld
Het kind op de foto komt niet voor in het verhaal . © anp

Het gaat om kinderen tussen de 5 en 17 jaar met een verstandelijke beperking, psychiatrische problemen of een combinatie daarvan. Volgens verschillende bronnen zou de echtgenote haar man rond Oudjaar op heterdaad hebben betrapt bij het verrichten van seksuele handelingen met een van de minderjarigen. Daarop heeft zij aangifte gedaan bij de politie.

Misbruik
De man is aangehouden en heeft tot 17 januari vastgezeten. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels geschorst, maar hij geldt nog steeds als verdachte. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de aantijging bestaat uit seksueel misbruik, maar kan hangende het onderzoek geen verdere details geven over hoe vaak en met hoeveel kinderen de ontucht zou hebben plaatsgevonden.

Minderjarigen met handicap
Het betreffende opvanghuis is gevestigd in een voormalige hervormde kerk in Bant, vlakbij Emmeloord, die is verbouwd tot zorglocatie. De kinderen waren uithuis geplaatst en staan allen onder toezicht van de William Schrikker Groep, die gezinsvoogdij regelt voor minderjarigen met een handicap.

De kinderen zijn op 1 januari door de William Schrikker Groep direct weggehaald uit het opvanghuis en ondergebracht bij bekenden. Voor hen wordt nu een vervangende plek gezocht.

4 jaar
Het inmiddels gesloten gezinshuis valt onder Omega, een kleine zorgaanbieder in Lelystad. Jos Meulenbroek van Omega zegt dat de kinderen al een jaar of vier bij deze mensen woonden. Hij wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat nog niet precies duidelijk is wat er is gebeurd. Wel staat vast dat het gezinshuis voorgoed is gesloten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden