Pleegt Staatsbosbeheer staatsrechtelijke muiterij?

Binnenkort gaat de top van Staatsbosbeheer bij staatssecretaris van Natuur Henk Bleker op de koffie. Niet vrijwillig, de top is ontboden door de CDA-politicus. Reden: de medewerking van het Staatsbosbeheer aan het natuurgebied Oostvaarderswold, waarvan in het regeerakkoord stond dat het geschrapt zou worden.

Door het zachte najaarsweer zijn de bossen in Nederland momenteel op hun mooist. Beeld anp

Grote vraag: pleegde Staatsbosbeheer staatsrechtelijke muiterij? Ging het bewust in tegen de plannen uit het regeerakkoord?

Vorige week meldde de provincie Flevoland dat een consortium van Staatsbosbeheer, het Wereld Natuur Fonds en het Flevo-landschap dat er genoeg investeerders waren gevonden om het project Oostvaarderswold toch door te laten gaan. Tot vreugde van de provincie, die vond dat het natuurgebied, waar al veel verplichtingen voor waren aangegaan, er alsnog moest komen. De vorige minister van Natuur, Gerda Verburg had immers juist de opdracht gegeven Oostvaarderswold versneld uit te voeren en het in 2014 af te hebben.

Landbouwgrond
Staatsbosbeheer is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Dat betekent dat het niet direct onder het gezag van het ministerie valt. Wel voert Staatsbosbeheer overheidstaken uit. Een ZBO kan dus niet zomaar ingaan tegen besluiten van de minister of staatssecretaris.

Maar Staatsbosbeheer werkt dus mee aan het doorzetten van de plannen, ondanks dat er vanuit het ministerie expliciet de opdracht kwam dat er vanaf het moment van het ondertekenen van het regeerakkoord geen hectare landbouwgrond meer zou worden omgezet in natuur.

Toch speelt Staatsbosbeheer de vermoorde onschuld. Het is niet meer dan logisch dat ze bij de partijen aan tafel zitten bij het maken van de plannen. 'Een aantal van die gebieden is van ons', aldus een woordvoerder. Maar als de organisatie de opdracht krijgt van Bleker zich terug te trekken, dan zal Staatsbosbeheer dat doen. Dan is het 'voor ons einde verhaal', zegt de woordvoerder.

Onacceptabel
Dat is wel waar de regeringspartijen in de Kamer op hopen. Wat Staatsbosbeheer doet, 'kan niet', vindt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans is het 'on-ac-cep-ta-bel'. 'Ze kunnen niet hun eigen goddelijke gang gaan.'

Ook Bleker is niet te spreken over de actie. 'Een staat in de staat, dat kan niet. We zijn één rijksoverheid.'


 'Ze kunnen niet hun eigen goddelijke gang gaan.'  
CDA-Kamerlid Ger Koopmans over Staasbosbeheer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden