Pleegt Mahmood de maakstart? Hij doet het

Zouden de vrouwen dan toch beter kunnen bridgen dan de mannen? Je zou het haast denken getuige de uitslag van het invitatietoernooi voor de crème de la crème in het chic Haagse Des Indes hotel....

Van onze verslaggever

Roelf Ridderikhoff

DEN HAAG

En toch tonen de vrouwen zich tevreden met hun klassering. Die is in ieder geval beter dan de laatste plek vier jaar geleden. En slechts een plaats minder dan het kernploegpaar Erik Kirchhoff en Anton Maas.

Nee, voor de vrouwen is het om een andere reden een memorabel toernooi. Het laatste namelijk waarin ze samen spelen. Carla, zwanger van haar derde, heeft besloten er voorlopig mee op te houden en zich te wijden aan haar kinderen. De Tilburgse, die ook goed softbal en volleybal speelt - ze is idolaat van Avital Selinger - leerde het spel pas in haar studententijd kennen en raakte er zo snel bedreven in dat Bep Vriend zeven jaar geleden met haar de samenwerking aanging. Ook al vielen er wel eens, soms harde, woorden tussen de jonge, snel spelende Carla en de bedachtzame Bep, het werd het meest succesvolle damespaar uit de Nederlandse bridgehistorie.

Het Cap Volmac invitatietoernooi is traditiegetrouw een bijzonder toernooi. Er wordt gespeeld zonder schermen waardoor het spel voor de toeschouwers goed te volgen is. Bovendien zijn de belangrijkste confrontaties op Vu graph te volgen (een diascherm waarop bieden en spelen zichtbaar wordt gemaakt), worden ze van commentaar voorzien en zijn de spelers ten slotte levensgroot op een tweede scherm te zien.

De spanning blijf erin tot op de slotdag. Die zijn de Brazilianen Gabriel Chagas en Marcelo Branco als lijstaanvoerder ingegaan. De winnaars van twee jaar geleden moeten het opnemen tegen de Indonesiërs Henkie Lasut en Eddy Manoppo. Dat de veelvoudige kampioenen van Zuidoost-Azië er wel degelijk wat van kunnen, bewijzen ze door de gehaaide handelaar in schuldpapier en de adviseur van de burgemeester van Rio de Janeiro op te knopen. 'Als het eenmaal loopt, loopt het', doceert commentator Cees Sint.

De breed grijnzende Henkie Lasut kan zijn overwinningskreet 'ayam ayam' weer aanheffen, terwijl de gewoontegetrouw met alle ledematen gesticulerende Chagas een waterval van woorden over zijn partner uitstort om dan schijnbaar zonder overgang weer van een zonnig humeur blijk te geven. Maar zoals hen wel vaker in Den Haag is overkomen zijn de kansen op de hoofdprijs van vijftienduizend gulden in het zicht van de finish verspeeld.

Fortuna heeft al weer andere kanshebbers op het oog. Berry Westra en Enri Leufkens, het ankerpaar van de Nederlandse wereldkampioensploeg, heeft het toernooi aangegrepen om na een mindere periode weer eens te vlammen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde bevinden ze zich in de kopgroep evenals hun tegenstanders, de Pakistaanse tovenaar Zia Mahmood en de Amerikaan Michael Rosenberg. Mahmood mocht al twee keer eerder de hoofdprijs mee naar huis nemen, waarvan een keer in 1992 samen met zijn huidige partner.

Het belooft een prachtig gevecht te worden, dat begint met een cross-ruff, het over en weer introeven door de leider met de dummy. 'Pingpongen', noemt Sint het. Maar in het volgende spel gebeurt iets raars. Als het etui geopend wordt en de spelers hun kaarten pakken, laat Mahmood - per ongeluk - zijn kaarten uit zijn handen glippen. Razendsnel legt hij z'n hand erop, maar toch was er heel even een zwart plaatje te zien.

Enri Leufkens beschikt kennelijk over arendsogen en vraagt of iemand anders het ook heeft opgemerkt. Ja, geeft Michael Rosenberg toe, waarna arbiter Kooijman ten tonele verschijnt. Hoe nu? Welke kaart was het? Kooijman besluit toch te laten spelen. De 'fakir' past en grapt 'dan kan ik dummy worden'. De gevallen kaart is dan gewoon zichtbaar. De Nederlanders maken vervolgens soepeltjes hun contract met een overslag.

Dan komt het cruciale spel op tafel. De geoefende ogen in de zaal herkennen het onmiddellijk als zodanig. 'Uitnemen' gonst het. Gelukkig zitten de spelers zelf op een andere verdieping. Leufkens en Westra lopen door naar klein slem schoppen. Zal Mahmood de maakstart plegen? Hij doet het. Opluchting bij het publiek. Enri pelt ondertussen een mandarijntje. De spanning zindert door de commentaarzaal. Er volgt nog moeilijke keuze, maar die pakt verkeerd uit voor het Nederlandse koningskoppel. Eén down. Het betekent een sloot punten. 'Zonde', zegt Sint's collega Toine van Hoof.

De strijd golft heen en weer. In de zaal kunnen veel toeschouwers niet nalaten hardop mee te speculeren. Moet Berry Westra duiken, of niet? Niet, in dit geval. Hij is in trance lijkt het wel, maar hij duikt toch. Teleurstelling. Even later zit Rosenberg met een dilemma. Wikken, wegen, een schijnbeweging en ook hij gokt verkeerd. Westra en Leufkens vechten terug, maar na tien spellen slaat de balans door in het voordeel van de Pakistaans/Amerikaanse combinatie, ook al is het met het kleinst mogelijke verschil: 51-49.

Na de laatste ronde blijkt pas hoe spannend het is geweest. De verschillen tussen de eerste zeven paren zijn minimaal. De Nederlanders hervinden zich op de zevende plaats. Mahmood en Rosenberg mogen de hoofdprijs in ontvangst nemen. Maar met een klein beetje geluk had het ook andersom kunnen zijn.

DEN HAAG: Wereld-invitatietoernooi: eindstand: 1. Mahmood-Rosenberg (Pak/VS) 853, 2. Auken- Koch (Den) 835, 3. Lasut- Manoppo (Indo) 829, 4. Meckstroth-Rodweel (VS) 823, 5. Chagas-Branco (Bra) 822, 6. Levy-Mouiel (Fr) 819. 7. Leufkens-Westra 804, 8. Helgemo-Helness (Noo) 767, 9. Forrester-Robson (GB) 755, 10. Berkowitz-Cohen (VS) 745, 11. Herbst-Herbst (Isr) 711, 12. Chemla-Perron (Fr) 691, 13. Kirchhoff-Maas (Ned) 668, 14. Arnolds-Vriend (Ned) 640, 15. Lesniewski-Szymanowski (Pol) 635, Kaplan-Wolff (VS) 595.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden