Platzaksyndroom

REINOUT VAN DER HEIJDEN

Na de recente storingen bij intenetbankieren had ik me voorgenomen altijd te zorgen voor een volle portemonnee. Na één keer slaat de gemakzucht alweer toe. Opnieuw heb ik onvoldoende geld bij me als ik op de sportvereniging wil betalen. Pinnen kan daar niet.

Wat moet ik doen? Vijf jaar geleden verscheen de eerste app en ik kan nu al niet meer zonder. Op mijn mobiele telefoon heb ik een app die mij helpt met het vinden van een geldautomaat. De dichtstbijzijnde automaat is helaas ruim tien minuten lopen. Zal je altijd zien.

Geld overboeken met de mobiel is ook een optie. Wie bij ING of Triodos bankiert, kan heel gemakkelijk via de app geld overboeken. De overboeking is direct zichtbaar in het scherm, zodat het bewijs ter plekke getoond kan worden. Bij andere banken heeft u een kaartlezer erbij nodig, tenzij u een bedrag naar een bekende rekening overboekt.

Mobiel bankieren is beveiligd, via een https-verbinding. Toch is het verstandiger om een verbinding te gebruiken met een eigen inlogcode, dus geen open wifi. U kunt bij ABN Amro, ASN, Regiobank en SNS de daglimiet verlagen, zodat u alleen kleine bedragen kunt overboeken of altijd een kaartlezer nodig heeft.

Op vakantie let u vaak beter op het bijvullen van de portemonnee. Toch kan het platzaksyndroom zich ook daar voordoen. De beste manier om een geldautomaat te zoeken, is via de app ATM Hunter of per internet via www.mastercard.com/global. Als u de bankpas kwijt bent, kunt u bij de grote banken noodgeld opvragen. Afhankelijk van uw bankpakket moet u daarvoor wel of niet bijbetalen. Via uw creditcard of reisverzekering kunt u ook aan noodgeld komen. Geld opnemen via de creditcard is vaak duur.

Mijn tip voor op reis: zet telefoonnummers van vrienden, familie, bank en verzekering in een e-mail. Die stuurt u naar een mailbox die u gemakkelijk kunt bereiken, bijvoorbeeld webmail. Dan heeft u altijd toegang tot die informatie, ook als u uw telefoon of portemonnee kwijtraakt.

Wie op vakantie gaat naar een euroland, kan met de bankpas altijd zonder kosten geld opnemen en betalen. Bij de Sparkasse in Duitsland worden soms wel kosten gerekend. U moet daarvoor vooraf worden gewaarschuwd bij de geldautomaat waar u de opname doet. Heeft u daar andere ervaringen mee? Laat het mij dan weten via geldvraag@volkskrant.nl.

Bij bestemmingen buiten Europa en soms ook landen van de voormalige Sovjet-Unie en Joegoslavië heeft de bank uw pas vaak geblokkeerd. U moet deze dan vóór het vertrek activeren, zodat u er geld kunt opnemen of pinnen. Met een lege portemonnee valt te leven. Als u niet kunt betalen, dat is pas een nachtmerrie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden