PLATEN: POP

Echt iets voor Morrissey om zijn nieuwe album zo'n duffige, ouderwetse titel als World of Morrissey te geven. Morrissey's wereld bestaat nog altijd uit kitsch en klatergoud, hopeloze romantiek, liefde, pijn, en een alles doordringende melancholie....

Morrissey bezingt

het stille verdriet

van stoere jongens

World of Morrissey. Parlophone 7243 8 32448 2 9.

Zijn passie voor 'echte mannen', die uitliep op een ondoordachte flirt met het zwaar foute National front, heeft hem in Engeland veel vijanden opgeleverd. Zelfs de New Musical Express, die de voormalige Smiths-zanger altijd op handen had gedragen, besloot hem voortaan zoveel mogelijk te negeren. Toch eindigde hij in de recente populariteits-poll nog altijd op de tweede plaats in de categorie solo-artiesten - achter Paul Weller, die vorig jaar een imposante come-back maakte.

Terwijl de geruchten over een Smiths-hereniging steeds sterker worden, bewijst Morrissey met zijn vijfde solo-plaat nog eens dat hij zijn oude companen eigenlijk niet meer nodig heeft. Johnny Marrs klaterende gitaar-lijnen zijn door Morrissey's latere gitaristen weliswaar nooit overtroffen, maar dit album laat nog eens horen dat bij zijn onovertroffen tranen-met-tuiten-stem diverse gitaarstijlen passen.

World of Morrissey bevat een aantal sterke nieuwe tracks, aangevuld met ouder materiaal, zoals You're the one for me, fatty (live in Parijs) en We'll let you know. Een allegaartje van oud en nieuw, dat - door het ontbreken van hitsingles - net niet de pretentie heeft om een 'Best of' te zijn. Vandaar waarschijnlijk dat rare 'World of'.

Various: This is Fort Apache. MCA MCAD 11179.

Fort Apache is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een legendarische naam: de studio in het getto van Boston, waar talrijke platen werden opgenomen door bands van de nieuwe Amerikaanse underground - van The Pixies (het Come on pilgrim-album) en Throwing Muses tot The Lemonheads, Dinosaur Jr., Sebadoh en Buffalo Tom.

This is Fort Apache is een verzamelplaat die alle bekende (Belly, Juliana Hatfield) en minder bekende namen (Cold Water Flat, Treat Her Right) die in de studio opnamen bij elkaar brengt. Wat al die groepen, hoe uiteenlopend hun stijl ook mag zijn, met elkaar gemeen hebben is dat hun geluid lekker rauw is - iets dat zo te horen voor een deel ook werd bepaald door de primitieve omstandigheden in de eerste Fort Apache-jaren. Inmiddels is de snerpende gitaarsound, mede door het succes van grunge en post-grunge, tot standaard verheven, terwijl Fort Apache de onafhankelijke status is ontgroeid. Dit album verscheen via het grote MCA-label.

The Jayhawks: Tomorrow the green grass. American 74321 23680 2.

De muziek van The Jayhawks valt bepaald in de categorie retro-rock. De country, folk en rock van het kwartet uit Minneapolis is een directe afstammeling van de Amerikaanse country-rock van het begin van de jaren zeventig, met name de muziek van Gram Parsons en The Flying Burrito Brothers. Het componisten-duo Mark Olson en Gary Louris (beiden zang en gitaar) levert op dit tweede album voor het American-label een aantal fraaie songs, die door de groep degelijk en smaakvol op de plaat zijn gezet, bijgestaan door gastmuzikanten als zangeres Victoria Williams.

Soms heeft het iets academisch, de manier waarop de sound van een eerdere generatie wordt nagestreefd, terwijl beide vocalisten ook zelden de expressie van iemand als Gram Parsons benaderen. Maar Tomorrow the green grass is toch een mooi album, dat door zijn sterke composities uitstijgt boven de meeste andere nieuwe country-rock.

D-Note: Criminal justice. Dorado Doro 32CD.

Het Engelse duo D-Note heeft met Criminal justice een onwaarschijnlijk huwelijk tot stand gebracht tussen jazz dance en jungle. Soms staan beide haaks op elkaar, zoals in het jungle-getinte titelnummer en A place in the city (met soulzangeres Pamela Anderson). Maar op andere momenten versmelten beide stijlen in dezelfde song, zoals in Flesh and blood - een nummer in Massive Attack-stijl, waar melancholieke strings-akkoorden en Andersons zwoele soulstem contrasteren met voortjagende jungle-breakbeats. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden