PLATEN: POP

Leftism brengt..

GERT VAN VEEN

underground aan

de oppervlakte

Leftfield: Leftism. Columbia. Hard hands Hand CD 2.

Leftfield is al jaren een gerespecteerde naam in de Londense danswereld. Het duo (Neil Barnes en Paul Daley), wiens herkenbare sound model stond voor de clubmuziek die in Engeland progressive house werd gedoopt, heeft zijn ideeen nu verzameld op een compleet album. Leftism is een eclectische plaat, met naast kleurrijke instrumentale tracks (uitschieter: het harde Space shanty) nummers met gastvocalen. Zo zingt reggae-zanger Earl Sixteen het openingsnummer Release the pressure, Curve-zangeres Tony Halliday is te horen in Original, terwijl Johnny Lydon (ooit frontman van The Sex Pistols) de zang voor zijn rekening neemt in Open up, dat ruim een jaar geleden al een grote hit was in Engeland.

Leftism, verschenen op het eigen Hard Hands-label van de groep, valt ruwweg in dezelfde categorie als Dubnobasswithmyheadman van Underworld en Snivilization van Orbital. Een fraai voorbeeld van de manier waarop de Londense club-underground bovengronds begint te komen.

The Chieftains: The long black veil. RCA 74321 25167 2.

The Chieftains behoren tot de bekendste groepen uit de Europese folktraditie. Het Ierse gezelschap van Paddy Maloney is al 31 jaar actief, maar blijft zoeken naar nieuwe invalshoeken voor de vertolking van de Ierse muziek. Na Another country (1993) - een album met gastrollen van Chet Atkins, Emmylou Harris en Willie Nelson, dat de invloed van de Ierse muziek op Amerikaanse country belichtte - doen The Chieftains met The long black veil een beroep op vrienden en bekenden uit de rockwereld. Een waar sterrengezelschap passeert de revue in de dertien nummers: Sting (het openingsnummer Mo Ghile Mear), Mick Jagger (die het titelnummer zingt), The Rolling Stones, Sinéad O' Connor (The foggy dew en He moved through the fair), Mark Knopfler, Van Morrison, Ry Cooder, Marianne Faithfull en, geloof het of niet, Tom Jones - 'our Celtic Cousin', zoals Paddy Mallone hem in de begeleidende tekst noemt.

Het resultaat is verrassend. Tom Jones maakt van Tennessee Waltz een ware smartlap, de Stones vormen The rocky road to Dublin om tot een hinkstappende folkrock-song. Faithfulls doorleefde interpretatie van Love is teasin' vormt een scherp contrast met O'Connors ijle interpretaties van de bekende Ierse tradionals, maar juist die tegenstellingen maken The long black veil zo afwisselend. Een album dat nieuwe inhoud geeft aan het begrip folk-rock.

Dj Per: Paradise. CNR 2001617.

Sinds zijn eerste feesten met de Beat Club heeft de Amsterdamse dj Per Meijer zich een eigen plaats verworven in de Nederlandse house-wereld - ondermeer met maandelijks terugkerende party's als Time machine en Paradise en met de twee edities van het Ambient weekend. Paradise bevat negentien door Per gemixte clubnummers, die een mooi visitekaartje vormen voor zijn herkenbare stijl. Paradise beweegt zich ergens in het gebied tussen de Amsterdamse clubsound van Roxy of It en de diepere underground van de Mazzo. Zo worden piano-house en vrolijk huppelende tracks afgewisseld met vocale nummers en acid. Bijna alles is mogelijk, zolang de dansvloer niet uit het oog wordt verloren. Hoogtepunten zijn Camargue van C.J. Bolland en het ordinair tetterende I don't need you van Half. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden