PLATEN: POP

Minxus hinkstapt..

door ongepolijste

kronkelsongs

Sleeper: Smart. Indolent 74321 25825-2.

Minxus: Pabulum. Too Pure. Pure CD 43.

Het Britse gitaarbandje Sleeper staat met Smart hoog in de Engelse hitlijsten. De top-tien-notering heeft de groep rond zangeres-gitariste Louise Wener in één klap in de eredivisie van de Engelse pop gebracht. Smart biedt makkelijk in het gehoor liggende punk-pop: een stijl die om de zoveel jaar de kop op steekt in Engeland, steeds weer ontdekt door een volgende generatie (ditmaal aangevoerd door bands als Elastica), die weliswaar weinig toevoegt aan de vertrouwde vorm, maar die in elk geval met frisse, nieuwe energie brengt.

Ook Minxus, dat debuteert op het Too Pure-label met Pabulum, valt in de categorie gitaarbandje-met-zangeres, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel op. De aanpak van het trio rond bassiste-zangeres She Roccola is een stuk avontuurlijker dan die van Sleeper. Roccola laat haar stem door wonderlijke bochten kronkelen, terwijl de songs zijn volgestopt met stops en breaks en vreemde hink-stap-ritmes. Hier en daar wat al te gezocht, maar de sound van de groep is gemeen en ongepolijst in de beste Too Pure-traditie.

Royal Trux: Thank you. Virgin 8401412 7243 8 40141 2 4.

Polara: Polara. Clean CR 89276.

Royal Trux uit San Francisco debuteert op het Virgin-label met Thank you: een plaat vol lekker smerige, rammelende gitaar-rock, die voortdurend dreigt te ontsporen, maar steeds net op tijd op zijn pootjes terechtkomt. Jennifer Herrema (een dame met een gemeen krakerige stem) en gitarist Neil Hagerty (bekend van Pussy Galore) wisselen elkaar af in een typische Westcoast-traditie die terugvoert tot bands als Jefferson Airplane en het punkgezelschap X. Producer van Thank you was David Briggs, bekend van zijn werk met Neil Young.

Polara is een nieuwe groep uit Minneapolis, met naast zanger-gitarist Ed Ackerson ook gitarist John Strohm, die ooit bij The Lemonheads speelde. Polara is een echte gitaarband, al wordt het klankspectrum beduidend uitgebreid met een keur aan (analoge) electronische sounds van onder meer de Moog-synthesizer. De arrangementen zijn daardoor afwisselender dan bij de meeste andere groepen in deze categorie. Maar de grote troef van Polara is het songmateriaal: Ackerson komt naar voren als een van de grote nieuwe talenten in het post-grunge-genre.

Carl Cox: Fact. React CD.

Various: Dope on plastic! React CD 55.

Various: This ain't trip hop? Part one moonshine Music MM 80021-2.

Various: Psychotrance 2. MM 80020 2.

Het Engelse maatschappijtje React richtte zich tot nu toe vooral op harde techno en hardcore in Engelse stijl. Carl Cox, een van de bekendste Engelse rave-dj's, stelde voor het label de dubbelaar Fact samen: twee mix-cd's waar Cox zich laat kennen als een ambassadeur van harde clubmuziek en uit de kluiten gewassen Engelse en Duitse trance.

Met de cd Dope on plastic!, het eerste deel in de 'Jazz buffs'-series, slaat React een nieuwe richting in: de jazzy dubstijl, die populair is gemaakt door het Engelse Mo-Wax-label (het invloedrijke Headz-album), en waarvoor de naam 'trip hop' is bedacht - trippy en zweverig en met hip hop-beats.

Het nieuwe Engelse Moonshine Music-label reageert meteen op de nieuwe hype door een cd uit te brengen met de titel This ain't trip hop?: een verzamelaar die inderdaad veel bevat dat niet in die categorie past, maar waarom dan dat vraagteken? De rode draad die door de elf nummers loopt is de (hip hop)breakbeat die in diverse gedaanten opduikt. Vanaf de opener Filthy van St. Etienne (waaraan het geluid van krakend vinyl is toegevoegd), via The Dust Brothers (My mercury mouth), de Portishead-remix van Wildwood van Paul Weller tot Minneapolis van Lemon Interrupt (alter ego van Underworld) geeft dit album inzicht in de koers van een deel van de Engelse underground.

Eveneens op het Moonshine Music-label verscheen Psychotrance 2, een mix-cd die werd samengesteld door Underworld-dj Darren Emerson. Emersons keuze voor deze plaat bevat onder meer muziek van zijn nieuwe eigen Underwater-label (Anthem van T World), underground-clubmuziek van labels als Plink Plonk en Klang, en een aantal Nederlandse bijdragen van 100% Pure, Urban Sound Of Amsterdam en Gyrate. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.