PLATEN: POP

Continental Drifters:..

ontspannen en

hechte country-rock

Continental Drifters: Continental Drifters. Blue Rose Blu 30.103-1.

Het Blue Rose-label specialiseert zich in traditionele Amerikaanse folk, rock en country. Een hoek van de muziekwereld die bepaald overbevolkt is, maar Blue Rose kan zich met een aantal sterke troeven onderscheiden. Zoals Continental Drifters, een sterrengezelschap met onder anderen Vicki Peterson (Bangles), muzikanten van Dream Syndicate en The Steve Wynn-band, en zanger-gitarist Peter Holsapple (REM), die met zijn oude band The dB's ook een plaat voor Blue Rose opnam.

Continental Drifters is een van de beste country-rock-albums die dit jaar verschenen. De band klinkt hecht en ontspannen, en de wisselende leadvocalisten doen nauwelijks voor elkaar onder. De sound van de groep is geworteld in de oorspronkelijke country rock-stijl van Gram Parsons, wiens A Song for You hier overtuigend wordt gecoverd. Ook verder zijn de songs sterk - op de beste momenten zelfs hartverscheurend mooi.

The New Bomb Turks: Pissing out The Poison. Crypt CR 058-2.

Gaunt: Yeah, Me Too. Amphetamine reptile records. arrcd 66/009.

Nieuwe punk van twee bands uit Columbus, Ohio. Gaunt maakte naam op het Crypt-label, maar debuteert nu op het Amphetamine Reptile-label met Yeah, Me Too: tien explosieve punk-popsongs. Het kwartet weet een flinke dosis energie te koppelen aan sterke melodieën.

Pissing out The Poison van The New Bomb Turks is een verzameling singles en rariteiten uit de periode 1990-'94, met onder meer de eerste 'split-single' met Gaunt (beide bands namen ieder een single-kant voor hun rekening). Verder materiaal van de Live on VPRO Radio-ep, een bijdrage aan een afgekeurde Johnny Thunders tribute-plaat, en een song voor een binnenkort te verschijnen Hawkwind tribute-album.

Nina Hagen: Freud euch. RCA 74321 32064 2.

Sinds Nina Hagens imponerende eerste album uit 1978 heeft de wereld vergeefs moeten wachten op nieuw werk dat de kracht en de humor van het debuut zou evenaren. De Oostduitse zangeres mocht dan een van de kleurrijkste figuren van de popwereld zijn, haar latere albums stelden keer op keer teleur, zelfs als er grote producers-namen aan te pas kwamen.

Met Freud euch, haar negende album, lijkt Hagen eindelijk haar draai te vinden. Ze zingt weer in het Duits, en dat klinkt meteen zo veel beter en natuurlijker dat je je afvraagt waarom ze het zichzelf zo lang zo moeilijk heeft gemaakt. Haar stem wringt zich in de vreemdste bochten, ze is grappig, wild en chaotisch als altijd, maar ditmaal vallen alle losse brokstukken weer mooi op hun plaats.

Various artists: Origins of a Sound. Submerge SVE 4.

Various: Underground London. Kickin' Kick CD 31.

Various: Trancentral. Kickin' Kick CD 30.

Elektro, de mechanische robotmuziek van de vroege jaren tachtig, beleefde dit jaar een voorzichtige revival in de Engelse clubs. De muziek - er verschenen voornamelijk obscure 12-inch platen - was over het algemeen moeilijk verkrijgbaar, maar daarin is verandering gekomen met Origins of a Sound. Een uitmuntende verzamelplaat, waarop een aantal kopstukken van Detroit ('the city that forced the world into the future') hun eigen interpretatie laten horen van de elektro-sound. Met onder anderen Juan Atkins en Mad Mike van Underground Resistance.

Underground London, verschenen op Kickin' Kick, is een verzamelaar met de nieuwe generatie Londense techno-producers, zoals Space DJ's en Mark Broom. De sobere, minimale techno wordt op de tweede cd fraai aan elkaar gemixed door dj Dave Angel.

Eveneens op Kickin' verscheen Trancentral. Deze twee cd's geven een overzicht van recente trance-clubhits. Nederland is sterk vertegenwoordigd met bijdragen van Seaplain, Dobre, Tata Box Inhibitors en Steve Rachmad.

3 lb Thrill: Vulture. Sony 550 Music 481706 2.

Self: Subliminal Plastic Motives. Zoo 74321 32692 2.

Als Uncle Green maakten ze een paar platen voor Atlantic, maar nu hebben ze een nieuwe groepsnaam en een nieuw label: een frisse start. 3 lb Thrill (3 lb is het gewicht van het menselijk brein) presenteert zich op Vulture als een band met een repertoire van heldere, goed in het gehoor liggende rocksongs. De cd is geproduceerd door Brendan O' Brien, op wiens nieuwe eigen label dit debuut verscheen.

Self, de groep van zanger-componist Matt Mahaffey, is een buitenbeentje in de Amerikaanse 'alternative rock'. Op Subliminal Plastic Motives boetseert Mahaffey met moderne produktietechnieken (vooral veel samples) fraaie arrangementen rond zijn songs. Sixties-psychedelica, glam-rock, dance en hip hop vormen de ingrediënten voor dit veelkeurige album, dat tot nu toe nog maar weinig aandacht kreeg. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden