PLATEN: POP

Woodstock '94..

bewaart op cd

bijzondere sfeer

Various: Woodstock 94. A & M records 540 322-2.

Vijfentwintig jaar na het legendarische Woodstock-festival werd in het plaatsje Saugerties ten noorden van New York Woodstock 94 gehouden. De spontaniteit en chaos van de eerste editie ruimden het veld voor commercie en een overdaad aan regels en geboden. Desondanks werd Woodstock '94 een bijzonder evenement. De samenscholing van bijna een half miljoen jongeren die lief, leed en modder met elkaar moesten delen, leverde opnieuw een heel speciale sfeer op, die onverwacht goed is vastgelegd op deze dubbel-cd.

De muziek van de 27 groepen vertegenwoordigt slechts een fractie van het totale programma - drie dagen samengevat in honderdveertig minuten -, maar geeft toch een aardig compleet beeld van Woodstock 94. De geluidskwaliteit is uitmuntend, en de bands zijn stuk voor stuk goed op dreef. Dat geldt voor de oude garde (Cocker, Dylan, Traffic en The Neville Brothers met een daverende versie van Come together), maar ook voor jonge bands.

De muziek loopt uiteen van metal, hard rock (Metallica, Aerosmith, Henry Rollins) en punk-funk (Chili Peppers, Primus) tot hip hop (Cypress Hill en de uitblinkende dames van Salt 'n Pepa, die zich moeiteloos staande houden tussen al het gitaargeweld). Dat alle bands voor dezelfde gigantische mensenmassa speelden heeft kennelijk inspirerend gewerkt; Woodstock 94 is een fraai document en een aardige dwarsdoorsnee van de rockmuziek van de jaren negentig.

Jan James: Last train. Provogue PRD 70702.

Various: Where blues meets rock. Provogue PRD 70712.

Het Nederlandse Provogue-label, gespecialiseerd in blues en roots-rock, heeft in de afgelopen jaren een catalogus opgebouwd met Amerikaanse artiesten als Omar Dykes, Walter Trout, Dave Hole, Big Sugar en Bobby Mack. Het verzamelalbum Where blues meets rock is een eerste introductie van alle bekende en minder bekende namen die platen maken voor Provogue, en die ieder vertegenwoordigd zijn met een nummer van hun recentste album. Alleen Say goodbye to the blues van The Walter Trout Band, live opgenomen tijdens het Nederlandse Moulin blues-festival, is nieuw.

Jan James, die de cd afsluit met It's over is een nieuwe troef van Provogue: een zangeres met een lekker rauwe stem, waarmee ze uit de kluiten gewassen rock en blues zingt. Van James verscheen ook het in Chicago opgenomen album Last train, een plaat vol onversneden blues en rock, waarop ze zich ontpopt als een zangeres in de traditie van Janis Joplin.

Bright Blue Gorilla: Sunflower sky. Universe CDLS 948709.

Bright Blue Gorilla is een Amerikaans duo, dat op dit moment opereert vanuit Utrecht, waar ook het album Sunflower sky werd opgenomen. De akoestische songs van Michael Glover en Robyn Rosenkrantz klinken aangenaam helder op dit tweede BBG-album. De instrumentatie met bijna uitsluitend stemmen en akoestische gitaren is sober, maar het songmateriaal is bijna zonder uitzondering sterk, met fraaie uitschieters als het door Rosenkrantz gezongen en geschreven Soul slumber.

Sensurreal: Never to tell a soul. Beam me up BMU005 CD.

Sensurreal, de groep van Gert-Jan Bijl en Dirk Jan Hanegraaff, maakt elektronische muziek in de traditie van de oorspronkelijke Detroit-techno, maar het duo gaat het experiment niet uit de weg en weet de clichés van het techno-genre vaardig te ontwijken. De heldere, spirituele sfeer, die herinnert aan Detroit-pioniers als Juan Atkins en Derrick May, ontbreekt in veel Europese techno. De negen soundscapes liggen prettig in het gehoor, met name door de fraai dwarrelende synthesizer-lijnen. Never to tell a soul verscheen in twee versies; het vinyl-dubbelalbum is vooral bedoeld voor de dansvloer, de cd-versie is meer ambient. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden