PLATEN: POP

Gewone jongens van Buffalo Tom zijn uitblinkers..

Buffalo Tom: Sleepy Eyed. Beggar's Banquet. BBQCD 177.

Tussen alle jonge, wilde Amerikaanse gitaarbands is Buffalo Tom maar een grijze muis. Drie gewone jongens, die een academische carrière verruilden voor het spelen in een band. Dat bleken ze heel behoorlijk te kunnen, maar in één categorie toonden ze zich uitblinkers: het schrijven van popliedjes.

De songs vormen het grote wapen van Buffalo Tom, zoals het trio uit Boston opnieuw laat horen op het vijfde album Sleepy Eyed. Een plaat vol (liefdes)liedjes in de beste pop-, rock- en country-traditie, met passie gezongen door zanger-gitarist Bill Janovitz. Vergeleken met de voorganger Big Red Letter Day is de sound een stuk ruiger - waarschijnlijk vooral omdat de nummers live in de studio werden opgenomen. Beste bewijs wat een goede band Buffalo Tom is: het trio dendert door het materiaal, maar blijft steeds even helder en strak.

The Ex: Mudbird Shivers. RecRec 68. EX 060CD.

Ze zijn waarschijnlijk de enige nog actieve band uit het Nederlandse punktijdperk: The Ex. Relikwie uit een ver verleden, en nog altijd trouw aan de oorspronkelijke uitgangspunten (platen in eigen beheer, eigenwijze muzikale koers, prijs van de plaat op de hoes afgedrukt, zodat de potentiële koper niet kan worden afgezet door de platenhandelaar). Toch is The Ex in de afgelopen zestien jaar muzikaal steeds blijven groeien.

De bonkige ritmen, ronkende bas en hoekig hakkelende, snerpende gitaren vormen nog altijd de ruggegraat van de sound, maar op Mudbird Shivers (het veertiende album) zijn die elementen gegoten in strakke, dynamische songs, die nog altijd die dwingende kracht bezitten die The Ex zo bijzonder maakte. Het album laat de groep horen in een nieuwe bezetting, met naast Terrie, Luc, Kat en G.W. Sok nu ook Andy (voorheen Dog Faced Hermans) en zanger Han Buhrs. Zoals vrijwel alle Ex-platen werd het album opgenomen in Dolfs Koeienverhuurbedrijf.

The Jon Spencer Blues Explosion: Experimental Remixes. Konkurrent 111 2.

Slechts heel af en toe wagen gitaarbands zich aan het (vooral in house- en techno-wereld gebezigde) remix-idioom, waarbij eigen werk door een andere producer onder handen wordt genomen. Experimental Remixes van The Jon Spencer Blues Explosion is een mooi voorbeeld van een mogelijke kruisbestuiving van haaks op elkaar staande genres: rauwe gitaarmuziek en elektronische dance.

U.N.K.L.E. - een trip hop-project bekend van het Mo Wax-label - nam Bellbottoms onder handen, Beck stoeide met Flavor, terwijl techno-rave-ster Moby een radicale bewerking van Greyhound (Part 1) maakte. De broeierige remix van rapgroep Wu Tang Clan van dezelfde track is het hoogtepunt: een bewerking die het origineel met verbazend gemak binnen hip hop-territorium brengt.

Dream sequence featuring Blake Baxter: Endless Reflection. Tresor 29.

Various: Can Your Pussy do the Dog? Tribal UK TRIUK CD 004.

Een album dat onverwacht op de eerste plaats van Oor's Moordlijst is terechtgekomen: Endless Reflection van Blake Baxter. De Detroit techno-pionier (van dezelfde generatie als de grote drie: Atkins-May-Saunderson) maakt tegenwoordig platen voor het Berlijnse Tresor-label, en al mist zijn muziek die flitsen van geniale inspiratie die het beste werk van bovengenoemd driemanschap kenmerken, dit is degelijke techno-clubhouse in de recht-toe-recht-aan-categorie, hier en daar opgesierd door Baxter's zwoel fluisterende stem - die hem ooit de bijnaam 'Prince of techno' opleverde.

Can Your Pussy do the Dog is een album van het Newyorkse Tribal, een van de succesvolste clublabels van dit moment. Dj Danny Tenaglia mixte Tribal-platen van het afgelopen jaar aan elkaar: een spetterende mix met onder andere Deep Dish en het fraaie If You Really Love Someone van Liberty City: onversneden vocale house zoals ze die alleen in Amerika kunnen maken. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden