PLATEN: POP

Klare gitaarpop van Teenage Fanclub is onweerstaanbaar..

GERT VAN VEEN

Teenage Fanclub: Grand Prix. Creation CRECD 173.

Teenage Fanclub is een outsider in de Britse popwereld. Het Schotse kwartet lijkt zich niets aan te trekken van alle trends in het snel veranderende popklimaat en trekt al jaren - met succes - zijn eigen lijn. De groep beschikt inmiddels over een imposant oeuvre gitaarliedjes, waarin de hele sixties-traditie van Beatles tot Byrds doorklinkt.

Songs met jengelende gitaren en scherpe close-harmony zijn de grote kracht van de groep, zoals opnieuw is te horen op het vierde album, Grand Prix. De bijdragen zijn, netjes verdeeld, afkomstig van de drie zangers en componisten van de groep: Raymond McKinley, Norman Blake en Gerard Love, van wie de laatste de single Sparky's Dream voor zijn rekening nam, een hit in Engeland.

De frisse sound, de heldere songs en harmonieën maken Grand Prix tot een onweerstaanbare plaat. Mogelijke kritiek als zou dit retro-pop zijn, pareert de groep met een handvol prachtige liedjes, die zelfs de paar zwakke momenten doen vergeten.

Isaac Hayes: Branded. Point Blank Records 7243 8 40335 2 1 VPBCD 24.

De come-back van Isaac Hayes. De soul-ster van de sixties en seventies maakte naam als componist van de hits van het Stax-duo Sam & Dave. Maar Hayes' belangrijkste wapenfeit is het werk dat hij onder eigen naam in het begin van de jaren zeventig maakte - met name het Shaft-album.

De terugkeer van de 53-jarige Hayes komt op een moment dat uit zijn muziek geciteerd wordt door de hipste nieuwe namen in de Engelse popwereld. Zowel Portishead als Tricky bouwde op hun recente albums een nummer op rond een fragment uit diens oeuvre.

Hayes zelf baseert zijn nieuwe plaat ook geheel op de sound die hem onsterfelijk maakte: ingetogen soul-funk met fluweelzachte strijkers en die karakteristieke wah-wah-gitaar.

'Black Moses' heeft een belangrijk deel van de muzikanten waarmee hij zijn beste werk opnam, weer ingezet voor Branded (Skip Pitts bijvoorbeeld - 'my wah wah man', zoals Hayes hem noemt in de hoestekst).

De twee laatste nummers op het album zijn bewerkingen van materiaal uit zijn gouden periode: Soulsville van Shaft en Hyperbolicsyllabicsesquedalymistic - in de nieuwe versie met een rap van Chuck D. van Public Enemy.

Daarnaast waagt Hayes zich aan covers van Summer in the City (niet zo geslaagd) en Fragile van Sting, waarvan de melancholieke sfeer heel fraai is ingepast in Hayes' eigen materiaal.

Branded laat Isaac Hayes horen op zijn best: nog even zwoel, sensueel en verleidelijk als in zijn hoogtijdagen. Een aangename herontdekking.

The Robert Cray Band: Some Rainy Morning. Mercury 526 928-2.

Gary Moore: Blues for Greeny. Virgin records CDV2784 7243 8 40507 2 6.

The Allman Brothers Band: 2nd Set. Epic 480606 2.

Robert Cray speelt volgende week in het voorprogramma van The Stones. Een onderkoelde, kalme opener voor het echte vuurwerk. De Amerikaanse zanger-gitarist borduurt op Some Rainy Morning veilig verder op de formule van zijn eerdere werk: verzorgde hi-fi-blues, die een plezier is voor het oor, al blijft het altijd wel erg keurig.

Zanger-gitarist Gary Moore wijdt zich op Blues for Greeny aan de nalatenschap van zijn jeugdheld Peter Green, voorman van Fleetwood Mac in de tijd dat de groep een van de belangrijkste representanten was van de Britse blues-golf van de late jaren zestig. Het enige bekende nummer op dit album is Need Your Love So Bad, een klassieker waarbij Moore (zoals bijna steeds op deze plaat) dicht bij het origineel blijft.

The Allman Brothers zijn, geloof het of niet, bezig aan een imposante come-back in Amerika. Van het in 1990 verschenen album Seven Turns werden al meer dan een miljoen exemplaren verkocht, terwijl de groep van Greg Allman en Dickey Betts het afgelopen jaar een uitgebreide tournee maakte met onder meer een optreden op Woodstock.

Het live-album 2nd Set, waarop onder andere het klassieke Jessica, laat horen dat de losjes opgezette blues-rock van The Allman Brothers op het podium nog altijd klinkt als een klok.

Dave Angel Presents: X-Mix 4. Beyond the Heavens. K7034cd.

De X-mix-serie, een van de bekenste Duitse techno-verzamelaars, dankt zijn naam vooral aan de fraaie computervisuals van de video-uitgave, die steeds gelijktijdig met de cd verschijnt. Beyond the Heavens is het vierde deel uit de serie, ditmaal samengesteld en gemixt door de Engelse dj Dave Angel, wiens eigen stijl als producer (en als dj) beduidend verfijnder, lichter en helderder is dan de beukend harde techno die een groot deel van de Europese dansvloeren domineert.

X-Mix 4 is een uitgelezen collectie, zoals de vertegenwoordigde labels in Angels' platenkeuze, waaronder Eevolute, R & S, Peace Frog en KMS/Network, al duidelijk maken. GvV

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden