PLATEN: POP

Belly overtreft..

andermaal de

verwachtingen

Belly: King. 4AD 170.5004.20

Ze werd bekend als de tweede zangeres-gitariste van Throwing Muses: Tanya Donelly, de vrolijke tegenpool van Kristin Hersh, die op elk album twee songs mocht bijdragen. Het luchtige karakter van Donelly's werk bij Throwing Muses gaf weinig reden al te veel te verwachten toen ze besloot haar eigen weg te gaan. Maar in Belly, de groep die ze nu leidt, is Donelly pas werkelijk tot bloei gekomen. Met het debuutalbum Star overtrof de groep niet alleen alle verwachtingen, maar de plaat werd ook commercieel een onvoorzien succes.

Het was misschien te verwachten dat King, het tweede Belly-album, zou voortbouwen op de succesformule van de voorganger, maar Donelly en haar drie bandgenoten (drummer Christopher Gorman, gitarist Thomas Gorman en bassiste Gail Greenwood) hebben zich er niet makkelijk van af gemaakt. Het songmateriaal is afwisselend, met naast de typische Belly pop-rock, nummers met meer diepgang. Donelly is gegroeid als componiste, maar ook als zangeres: haar stem is wendbaarder en expressiever geworden.

Daarnaast klinkt de groep hechter dan ooit, ongetwijfeld het gevolg van de uitgebreide tournees van vorig jaar. Dat King zo volwassen klinkt, is voor een belangrijk deel ook de verdienste van producer Glyn Johns (Rolling Stones, Eagles) - een oude rot, die de gitaarsongs heeft voorzien van een fraai heldere produktie.

24-7 Spyz: Temporarily disconnected. Enemy EMY 150-2.

Met het uiteenvallen van Living Colour is het punk-funk-genre een belangrijke exponent kwijtgeraakt. Een kleine troost is dat 24-7 Spyz weer bij elkaar is. De Newyorkse zwarte rockgroep, die in 1989 debuteerde met Harder than you en een jaar later indruk maakte met Gumbo millenium!, was slechts een kort leven beschoren. Te lange tournees eisten hun tol, waarna de groep uit elkaar viel, al ploegde een nieuwe 24-7 Spyz (met een blanke metalzanger) nog een tijdje verder.

Op Temporarily disconnected is de oorspronkelijke bezetting actief - inclusief zanger Peter Fluid, die zich nu Forrest noemt. Een nieuw begin, dat behoorlijk goed uitpakt: 24-7 Spyz klinkt levenslustig en rockt er energiek op los, terwijl het songmateriaal even afwisselend is als in de hoogtijdagen van de groep.

Spiritualized Electric Mainline: Pure phase. Dedicated DEDCD 017S.

Spiritualized Electric Mainline: het lijkt de naam van een band uit de late jaren zestig, in de categorie Quicksilver Messenger Service of Chicago Transit Authority. Het Engelse trio rond voormalig Spaceman 3-voorman Jason Pierce heeft met Pure phase een plaat gemaakt die ook minstens even ambitieus en groots opgezet is als veel muziek uit de sixties. Songs en instrumentale delen wisselen elkaar af, waarbij de groep de meest uiteenlopende genres en stijlen mengt - van de typische Engelse jaren negentig-pop tot ambient, van psychedelische rock tot minimal of Phil Spector. Ook de eigen 'wall of sound' van Spiritualized bestaat uit een muur van klanken, stemmen en instrumenten, die in een flinke galmwolk uitwaaieren. Een gewaagd experiment.

The Aphex Twin: Classics. R & S RS 95035 CD.

Richard James, alias The Aphex Twin, is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het ambient-genre, vooral dank zij zijn Selected ambient works-platen. In zijn recente werk voerde James de experimenten zo ver door, dat hij een deel van zijn juist verworven publiek weer van zich vervreemdde. Het succes van deze Classics-verzamelaar bewijst dat het oudere werk van James op zijn minst wat makkelijker te begrijpen is.

De cd opent met Digeridoo - met recht een klassieker - dat met een elektronisch instrumentarium de diepe klank van de Australische didgeridoo benadert. De vreemd zweverige neo-acid van de opener zet de toon voor een album vol industriële danstracks, waarin James zijn analoge (zelfgebouwde) synthesizers flink laat oversturen. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden