PLATEN JAZZ

Verlangen naar schipbreuken en jachtpartijen..

ERIK VAN DEN BERG

Jan Klare: Die entfesselte Droste. Soul Train ST 11047-2.

De Duitse dichteres Annette Von Droste-Hülshoff (1797-1848) schreef teksten waar niets damesachtigs aan is. Haar poëzie droomt van schipbreuken, jachtpartijen en duistere passie - en beklaagt tegelijk het lot van de schrijfster, die 'gleich einem artigen Kinde' de etiquette volgt. Het conflict drukt zich uit in wringende, hoekige taal, die als een kaakslag doel treft.

De Duitse saxofonist Jan Klare zette negen van Von Drostes teksten op muziek, in een korzelig expressionisme dat met zijn spookachtige beklemming schatplichtig lijkt aan Schönbergs Pierrot Lunaire. Klare wordt bijgestaan door drie Amsterdamse improvisatoren (bassist Wilbert de Joode, drummer Michael Vatcher, trombonist Joost Buis), en de formidabele zangeres Christiane Hagedorn, die het verschil weet tussen drama en pathos en in de lange lappen tekst haar greep geen moment laat verslappen. De cd is in Nederland niet regulier leverbaar, maar een ontketende Droste is een beetje moeite wel waard. (Bestellen: 075-631.2649).

Soesja Citroen: Song for Ma. Challenge CHR 70056.

Soesja Citroens nieuwe cd is helemaal van haarzelf. Ze schreef alle teksten, componeerde het leeuwendeel van de muziek, en bedacht het concept: een ode aan haar overleden moeder, die uitmondt in een terugblik op haar eigen jeugd en adolescentie. Het instrumentale begin zet de toon: een weemoedig deel uit een cellosuite die haar moeder componeerde, bewerkt voor Michael Moore's hemelse klarinet. De songteksten blijven dicht bij huis, maar Citroens zuivere, zorgvuldige zang en de sfeervolle thema's maken Song for Ma een familiealbum waarin je je zonder gêne welkom voelt.

Jann: Jann*. Brigadoon BIS 032 (distributie Sony).

Maria Harp: 14 Pieces for Harp and Voice. Via Records 9920612.

Het platenlabel Brigadoon bouwt rustig voort aan een kleine, weloverwogen catalogus van vocale muziek tussen jazz, kleinkunst en pop. Producer Hubert Poell maakte eerder tot in de puntjes verzorgde cd's met Alexandra van Marken, Julya Lo'ko en Astrid Seriese, en presenteert nu het debuut van Jann (zonder achternaam), een 26-jarige zangeres die optrad met Herman van Veen en Mini & Maxi.

Op haar titelloze cd vertolkt ze standaard-jazzrepertoire (In a Sentimental Mood), maar ook werk van Sheryl Crow en Astor Piazzolla, in arrangementen van onder anderen Sebastiaan Koolhoven. In de twaalf steeds anders bezette stukken overheerst een delicate, sensitieve stemming. Jann* is mooi gezongen en liefdevol geproduceerd, al klinkt haar naturel paradoxaal genoeg soms wat bedacht.

De Amerikaanse, in Nederland wonende Maria Harp had ook een mooi idee: een project met vier grote bassisten, die haar bij toerbeurt begeleiden. De bijdragen van Niels-Henning Orsted-Pedersen, Hein van de Geyn, Pino Palladino en Gary Willis vormen meteen de belangrijkste attractie van haar cd, die verder steunt op Harps innemende, maar kleine stem. Willis' felle funkbas maakt er nog het beste van.

Abbey Lincoln: Wholly Earth. Verve 559 538-2.

Geen zilveren klokjes bij Abbey Lincoln, maar een trotse stem met een flinke barst erin. Op haar 68ste dwingt de zangeres meer dan ooit respect af, hoe weinig ze ook lijkt op de echte virtuozen in haar genre. Lincoln is een vertelster. Met haar gedragen, wat slepende voordracht geeft ze haar visie op het ondermaanse, waar blijkens haar eenvoudige, mystiek gekleurde teksten nog veel aan schort.

Het sterke Wholly Earth (opgenomen met jonge talenten en een enkele oudgediende als vibrafonist Bobby Hutcherson) klinkt gelukkig eerder sardonisch dan prekerig. Op een vrolijk spottende melodie haalt ze uit naar de onvolkomen liefde ('Body slam your partner down, fill 'm with regret') en zelfs in haar liefelijke momenten schemert een vitaal sarcasme door, zoals haar welkomstwoord voor een nieuwgeborene: 'We're really lucky that you got here. Nowadays they slay them at the door.'

Erik van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden