PLATEN: JAZZ

Louis van Dijk keert terug tot pure jazz in kwartetbezetting..

Frits Landesbergen meets Louis van Dijk: Two of a Kind. Willibrord Jazz WJ 20 66-1.

Hein de Jong Quartet: Get it, got it, good! A Records ARP 73014.

In juni 1964 maakte Louis van Dijk als 22-jarige conservatoriumleerling zijn eerste jazz-lp, met vibrafonist Carl Schulze, bassist Jacques Schols en drummer John Engels. Vele jaren vol Gevleugelde Vrienden verder is de aimabelste pianist van Nederland voor de duur van één cd teruggekeerd tot de pure jazz in dezelfde kwartetbezetting.

Frits Landesbergen speelt nu vibrafoon, Edwin Corzilius bas, en aan de drums zit nog steeds John Engels. Ook het openingsstuk is hetzelfde gebleven: Bob Brookmeyers charmante Minuet Circa '61. De rest van het repertoire op de cd Two of a Kind bestaat grotendeels uit jazz-standards met behaaglijke harmonieën, zoals Dizzy Gillespie's Con Alma, Junior Mance's Jubilation en Dave Brubecks In Your Own Sweet Way.

De ster van het album is ongetwijfeld Frits Landesbergen. In de beste traditie van Milt Jackson laat hij zijn vibrafoon, als was het een blaasinstrument, ademen en afwisselend fluisteren en zingen. Louis van Dijk demonstreert nog eens dat hij zijn eerste liefde Bud Powell al lang geleden heeft ingeruild voor Oscar Peterson. Maar opvallender is de onthechtheid van zijn spel: korte soli waarin de pianist nooit de drang vertoont tot de bodem van zijn kunnen te gaan. Toch is het resultaat ruim een uur aangename jazzmuziek in het teken van vanzelfsprekend vakmanschap en natuurlijke speelvreugde.

Op de cd Get it, got it, good! leidt vibrafonist Hein de Jong een gelijksoortig kwartet, met pianist Berend van den Berg, bassist Stefan Lievestro en drummer Chris Strik.

Hein de Jong, die als klassiek slagwerker is opgeleid aan het Arnhems conservatorium, speelt met zijn groep bedaarde, om niet te zeggen keurige jazz. Onder zijn handen klinkt de vibrafoon eerder popperig dan soulful. Ook de andere musici blijven steken in correcte eenvormigheid.

Rein de Graaff: Nostalgia. Timeless CD SJP 429.

Pianist Rein de Graaff (52) is bijna even oud als Louis van Dijk, maar zijn jazzliefde heeft zich in de loop der jaren alleen maar verdiept. Zijn nieuwe cd Nostalgia, met opnamen uit de jaren 1991-'94, lijkt bijna een openbare les: drie manieren om bebop te spelen.

Eerst vertolkt De Graaff vijf stukken met de chique omlijsting van het Metropole Orkest (waaronder curieus genoeg hetzelfde Rob Pronk-arrangement van I Cover The Waterfront dat op Piet Noordijks recente cd A Tribute to Rogier te horen is). Daarna speelt hij twee spontane piano-duetten met de grijze Amerikaanse bebop-meester Barry Harris.

Ten slotte maakt De Graaff een uitstapje naar de strenge wereld van de Amerikaanse pianist-componist Lennie Tristano, in kwintetbezetting met de Amerikaanse altsaxofonist Gary Foster en diens jonge Nederlandse collega Marco Kegel.

Het klinkend resultaat is echter verre van academisch. In elke muzikale omgeving blijft Rein de Graaff zichzelf. Hij heeft zich als weinig Europeanen de taal van de bebop eigen gemaakt en vertelt daarin spannende verhalen.

Brand New Orleans: B.N.O. PTSD 8 32856 2.

Het is al weer tien jaar geleden dat trompettist Jarmo Hoogendijk en saxofonist Ben van den Dungen in één klap bekend werden door het winnen van het Meervaart Jazz Podium. Het Nederlandse jazzpubliek wisten ze daarna snel te veroveren als leiders van hun gezamenlijke kwintet en als stersolisten van de groep Nueva Manteca.

De volgende stap moet de doorbraak naar een breder publiek worden, en daarom richtte het duo vorig jaar de formatie Brand New Orleans op. Met New Orleans-jazz heeft de muziek van dit sextet weinig te maken, des te meer met power en spektakel op basis van neo-bop harmonieën en Afrikaanse ritmen.

Op de eerste Brand New Orleans-cd blazen Hoogendijk en Van den Dungen zich de longen uit hun lijf, energiek begeleid door pianist-organist Juraj Stanik, bassist Harry Emmery, drummer John Engels en percussionist Willem Jansen.

Het repertoire, grotendeels gecomponeerd door Ben van den Dungen, mikt volgens de platenmaatschappij op een hoge 'dansbaarheidsgraad'. Of het bijbehorende publiek dat zal herkennen, moet worden afgewacht. Dat Hoogendijk en Van den Dungen hun talent als jazzvertolkers hier bevestigen, staat wel vast. BV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden