PLATEN: CABARET

Met Robert Long..

en knapenkoor in

stijl de Kerst door

Robert Long: In die dagen. EMI 7243 831714222.

Herman van Veen en Ton Koopman: Stille nacht. Erato Disques 4509-96393-2.

Rob de Nijs: Iets van een wonder. EMI 7243 83119127.

Toen Robert Long in 1986 de kerstsingle Geef ons vrede uitbracht, een obligaat rijmpje op suffe melodie, was dat voor een deel van zijn oude fans het moment definitief af te haken. Sindsdien is het met Long beurtelings slijmen en fel hakken. De cd In die dagen is een juiste weerspiegeling van dat vermoeiende gezwalk. In het openingsnummer Kersemis maakt hij duidelijk dat het niet om een in elkaar geflanste kerst-cd gaat. Met ironie neemt hij de hypocrisie van de laatste decemberweek en het misbruik van kinderkoortjes op de hak. In Het spijt me, John Lennon wordt het naïef optimistische So this is X-mas van de dode Beatle tot de juiste proporties teruggebracht. Klonk bij Lennon uit de kinderkeeltjes 'War is over, if you want it', op dezelfde melodie is bij Long te horen 'moord en doodslag, geld en hebzucht'. Daarnaast veel goede-gedachten-flauwekul. En of dat nog niet genoeg is. . . een nieuwe uitvoering van Geef ons vrede.

Herman van Veen en Ton Koopman hebben een goed verzorgde, maar uiterst brave kerst-cd gemaakt. Ondanks een aantal subtiliteiten in de arrangementen van Ton Koopman, en ondanks het kinderkoor.

De slimste zet is van Rob de Nijs. De dubbel-cd Iets van een wonder bestaat uit een afdeling ballads voor het hele jaar, met een aantal goed vertaalde (Belinda Meuldijk) covers van onder meer Elton John, Billy Joel en Richard Marx. Daar is een kerst-cd aan toegevoegd met het rock-stevige Natte Kerst. De andere nummers blijven maar nèt boven de slijmgrens. Met knapenkoor.

Georgette Dee: Nochmal mit Gefühl. Viellieb Rekords 5562.

Philippe Elan & Gemini Ensemble: Chansons magnifiques. Quintessence QS 800.810.

Een Nederlandse artiest die het goed doet in het buitenland (zoals Herman van Veen) wordt overladen met complimenten. Als een Franse zanger in Nederland een carrière opbouwt blijft er wantrouwen aan hem kleven: zal wel niet goed genoeg zijn voor eigen land.

Ook de in Nederland wonende Franse zanger Philippe Elan heeft al jaren met deze scepsis te maken. Met zijn derde cd bewijst hij opnieuw dat dit ten onrechte is. Misschien is de repertoirekeuze (Brel, Ferrat, Trenet) niet zo verrassend. Maar zijn gedreven interpretatie, zorgvuldig ondersteund door het klassieke Gemini Ensemble, compenseert dat ruimschoots. De eerbied voor het materiaal maakt het soms te plechtig. Vooral de nummers van Barbara hadden iets zwieriger gemogen.

Voor haar eerste cd maakte de Duitse zanger(es) Georgette Dee gebruik van zeer uiteenlopende leveranciers. Voor Nochmal mit Gefühl is zij monomaner; vrijwel alles is van Friedrich Hollaender, met een enkel (Engels) Fremdkörper van Joan Armatrading. Via deze live-cd krijgt men een goede indruk van Dee, die net een tournee door Nederland achter de rug heeft: explosief, erotisch, humoristisch, en smaakvol platvloers. Alle facetten van de liefde worden behandeld. En dan is het goed putten uit het werk van Hollaender, die in 1929 de muziek schreef voor Marlene Dietrichs film Der Blaue Engel, en tot in de jaren vijftig op hoog niveau actief bleef. PvdH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden