Plasticverpakking 28 procent lichter

Kunststofverpakkingen zijn de afgelopen tien jaar flink lichter geworden. In alle Europese landen nam het gewicht met gemiddeld 28 procent af, zo blijkt uit een onderzoek van de Europese kunststoffabrikanten APME....

De lichtgewicht plastics besparen jaarlijks 1,8 miljoen ton materiaal. Daarmee is de bijdrage die preventie levert aan grondstofbesparing hoger dan die van recycling van verpakkingen. Volgens APME wordt jaarlijks in Europa 1,5 miljoen ton plastics vermalen tot korrels om een nieuw leven te beginnen als bermpaaltje, limonadefles of vuilniszak.

Nederland blijkt bepaald niet het braafste jongetje in de Europese klas. De Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen (VMK) maakt melding van middelmatige resultaten. 'Wij nemen de vijfde plaats in en behoren daarmee tot de middenmoot', aldus de VMK. Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk doen het behoorlijk beter op het gebied van plasticrecycling en preventie. Ze recyclen bijvoorbeeld twintig procent meer industriële verpakkingen.

VMK verklaart de betere resultaten van de andere landen door de flinke tax die producenten daar moeten betalen voor het gebruik van verpakkingsmateriaal. 'Systemen als Grüne Punkt geven een financiële prikkel die kennelijk werkt', aldus de VMK, die is belast met de uitvoering van het convenant Verpakkingen-2. Daarin trachten producenten en verpakkers op vrijwillige basis tot meer hergebruik en preventie te komen.

VMK is evenwel geen voorstander van een Grüne-Punktachtig systeem in Nederland. 'Wanneer bedrijven hun kunststofafval beter gescheiden houden en netjes aanbieden aan de 270 verwerkers, kunnen we gemakkelijk in de kopgroep komen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden