NieuwsPlastic soep

Plasticvanger van Boyan Slat begint met opruimen drijvende vuilnisbelt in Grote Oceaan

Na jaren van voorbereiding moet de plasticvanger van de jonge uitvinder Boyan Slat deze week beginnen met het opruimen van de drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan. Het systeem, dat bestaat uit een 600 meter lange buis met daaronder een scherm dat plastic ‘opveegt’, is met een sleepboot op de plaats van bestemming gebracht.

De opruiminstallatie, System 001 gedoopt, werd ruim een maand geleden vanuit de baai van San Francisco naar de open zee gesleept. De installatie kwam dinsdag aan in het gebied waar de schoonmaak wordt uitgevoerd.Beeld EPA

Tussen Hawaii en de Amerikaanse westkust heeft zich onder invloed van zeestromen een immense hoeveelheid plastic verzameld. In een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk drijft volgens schattingen 80 duizend ton plastic. Slat hoopt deze zogeheten Great Pacific Garbage Patch in vijf jaar voor de helft op te ruimen. Daarvoor zijn volgens hem zestig soortgelijke plasticvangers nodig.

System 001

De opruiminstallatie, System 001 gedoopt, werd ruim een maand geleden vanuit de baai van San Francisco naar de open zee gesleept. Uit de testen waaraan het systeem werd onderworpen, bleek dat de constructie goed functioneert, laat Slats organisatie The Ocean Cleanup weten. De buis nam de juiste U-vorm aan, verplaatste zich met de gewenste snelheid door het water en reageerde zoals bedoeld op veranderende windrichting en zeestroming.

De installatie kwam dinsdag aan in het gebied waar de schoonmaak wordt uitgevoerd, zo’n 2.000 kilometer ten westen van San Francisco. Volgens een zegsman van The Ocean Cleanup kan het opruimen in de loop van deze week beginnen. Slat hoopt dat over enkele maanden de eerste lading plastic aan land wordt gebracht, waar het zal worden gerecycled. Dan zal duidelijk worden of de methode-Slat daadwerkelijk een succes is.

Neerwaartse stroom

De plasticvanger drijft los in zee. Door wind en golven beweegt de buis zich sneller dan drijvend afval. De buis en het 3 meter brede scherm dat eronder hangt vegen het plastic op. Het systeem is zo ontworpen dat vissen en andere zeedieren door een neerwaartse stroom onder de installatie door zwemmen.

Boyan Slat, die als tiener op het idee kwam om plastic uit zee te vissen, oogst met zijn plannen niet alleen bewondering. Tal van wetenschappers vinden dat plasticvervuiling beter kan worden aangepakt bij de bron. Ze wijzen erop dat slechts een klein deel van het plasticafval in de wereld zich aan de oppervlakte van oceanen bevindt. Bovendien bestaat de vrees dat de schoonmaak gepaard gaat met schade aan het zeeleven: vissen en andere dieren zouden verstrikt kunnen raken als het plastic uit het water wordt gehaald.

Volgens Slat zijn de extra risico’s voor zeedieren verwaarloosbaar. Hij stelt dat opruimen op zee en het voorkomen van vervuiling elkaar niet uitsluiten, maar aanvullen. 

Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart

De plasticsoep in de Stille Oceaan bestaat vooral uit grote stukken afval van visserij en scheep vaart. Dat concludeert het team rond de Delftse ‘oceaanschoonmaker’ Boyan Slat. Voordeel: het ruimt wel makkelijker op. Lees meer in deze reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden