Plastic folie om reclamefolders vervuilt het oud papier

In het ingezamelde oud papier zit steeds meer plastic. Verbieden die folie om reclamefolders, vindt de papierindustrie...

Leren doen ze er niet van, die reclamefolderverspreiders. Ze stoppen steeds meer reclamefolders van verschillende producten in een plastic folie, voor het gemak van de bezorger. Het resultaat van die bundeling is echter dat die zak met folders in één keer bij het oud papier gaat, ongeopend en dus ongelezen.

Bovendien, ondermijnt dat het hergebruik, klagen de recyclingbedrijven die toch al minder papier te verwerken krijgen, blijkt uit vorige week bekend gemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna één miljard kilo papier werd er vorig jaar in gemeenten opgehaald, berekende het CBS op basis van een enquête, en dat is ruim twee procent minder dan het jaar daarvoor. De dalende trend in die papierafvalstroom zet zich daarmee voort. Die wordt veroorzaakt door onder andere al maar dunnere kranten met minder advertenties, zegt Hans Koning van de overkoepelende federatie van oud-papierbedrijven, FNOI in Den Haag.

Terwijl daarentegen de hoeveelheid vervuiling in de oud-papierstroom, inmiddels twee procent, het afgelopen jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de FNOI is uitgevoerd. 'Dat komt vooral omdat er steeds meer reclamefolders in een kunststoffolie worden verpakt, die vervolgens in zijn geheel door de brievenbus gaan', zegt Koning.

De helft van die plastic vervuiling zit om reclamebrochures of om een gratis tijdschrift. Ook worden er steeds meer pizzadozen en melkpakken bij het oud papier gegooid. 'Plastic vervuilt echter het recyclingproces, het moet er uit worden gehaald', aldus Koning.

'Het betreft dus op jaarbasis alleen al 10 duizend ton folie, die met de hand uit de oud-papierstroom moet worden gehaald, en dat is tijdrovend en duur. Machines zijn er niet voor. Bovendien krijg je niet alle plastic er op die manier uit.'

In Nederland gaat de oud-papierstroom, zeventig procent van het gebruikte papier in Nederland, naar een honderdtal recyclingbedrijven. Daar wordt met behulp van lopende banden, waarop het oud papier is uitgespreid, gesorteerd naar kwaliteit: bedrukte kranten bij kranten, en schoon karton bij karton.

Tegelijkertijd wordt het plastic er met de hand uitgehaald. De gesorteerde fracties worden vervolgens geperst tot balen en vervoerd naar papierfabrieken elders. Het plastic wordt afgevoerd naar de vuilverbranding.

Zestig procent van de papierstroom blijft nog maar in Nederland. Steeds meer ingezameld oud papier gaat naar andere landen, met name naar het Verre Oosten. China is daar de belangrijkste afnemer.

Plastic afval geeft vooral problemen in de papierverwerkende industrie. Daar wordt oud papier met water verpapt tot een dikke papiersmurrie. Op hete walsen, waar er papierrollen van worden gemaakt, wordt die pulp vervolgens ontwaterd.

'Plastic stukjes die daar in zitten, blijven kleven aan de walsen. Ze laten dan gaatjes in het papier achter', zegt Wim Brantjes van het gelijknamige recyclingbedrijf in Haarlem. Daar wordt wekelijks 1100 ton oud papier verwerkt uit de regio, onder meer uit Amsterdam. 'Vanwege die toenemende hoeveelheid plastic in het oud papier krijgen we steeds meer klachten van de papierverwerkende industrie; we moeten nog beter opletten.'

'Het gebruik van plastic folie om reclamefolders te verspreiden, zou verboden moeten worden', vindt Brantjes. 'Het bezorgt iedereen meer werk: bij sorteerbedrijven zoals wij, en bij de papierindustrie, en ook het milieu is slechter af. We vinden soms één folder terug in een plastic hoesje. Bovendien, mensen lezen die reclame folders niet meer, ze gooien alles in één keer weg, dat is makkelijk. Bedrijven met hun productenfolders schieten daarmee ook nog eens hun doel voorbij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden