Plastic bierfles in supermarkt

Dommelsch stopt als eerste Nederlandse brouwer pils in een plastic fles. Duur maar gemakkelijk. Recyclen is er echter niet bij....

Door Broer Scholtens

sen afsluitende plastic een wat goedkoop Eogende bruinige kunststof fles, het zijn niet bepaald eigenschappen die iemand associeert met een stevig pilsje. Interbrew, onder meer van Dommelsch Bier, introduceert als eerste in Nederland de kunststof petfles op de massamarkt, als alternatief voor de halve liter glazen fles. Dommelsch Pilsener ligt sinds een week in de schappen van Albert Heijn. Half april worden andere supermarktketens en winkels er mee bevoorraad.

Bier in plastic, het is sinds een paar jaar een van de meest bediscussieerde thema's in de bierwereld. Geen frisdrank-of bronwaterfabrikant meer, of hij doet zijn drank in een fles van de harde kunststof pet, een polyester. De petfles is in deze marktsector in een paar jaar volledig ingeburgerd; de consument wil niet meer anders.

De introductie op de biermarkt is echter schoorvoetend. Bierfabrikanten zoals Grolsch en Heineken gebruiken de petfles tot nu toe alleen bij speciale gelegenheden, bij evenementen waar uit oogpunt van veiligheid glas als verpakkingsmateriaal verboden is. Petflessen zijn in principe onbreekbaar, dat heeft zo zijn voordelen bij evenementen.

Interbrew, na de recente fusie met de Braziliaanse brouwer Am-Bev, 's werelds grootste brouwer, levert sinds vorig jaar haar Icevariant in een petfles, ook alleen voor speciale gelegenheden. De Belgische bierbrouwer duikt nu als eerste het supermarktkanaal in, het circuit van de grote aantallen.

Na succesvolle introducties in onder meer Rusland, Roemenin Korea volgt nu West-Europa, is de aankondiging. Interbrew gaat in Nederland Dommelsch Pilsener ook in petfles verkopen, in Belgiorden Stella Artois en Jupiler ook in plastic flessen aangeboden.

Interbrew gebruikt een geavanceerde pettechnologie, een andere dan bij de Ice-variant wordt toegepast. Zuurstofvrij gebotteld bier blijft alleen goed in een gasdichte verpakking, zoals glas. Bij bier is het zaak zuurstofgas buiten te houden terwijl de prik, het kooldioxidegas, in de fles gevangen moet blijven.

Liefhebbers hebben het al over een laf biertje als er nog maar 10 procent van het kooldioxidegas is weggelekt. Bier smaakt bovendien niet meer goed als er meer dan zuurstofmolecuul per miljoen biermoleculen in zit, zegt verpakkingsdeskundige Jan Jetten van TNO Voeding in Zeist.

Zuurstof maakt smaakstoffen kapot. De zuurstofdruk in de atmosfeer is vele malen groter dan in de fles, zuurstof van buiten wil daarom de bierfles in.

Dommelsch verpakt haar speciale Ice-bier in een meerlaagse petfles: de wand bestaat uit twee dunne lagen van petkunststof met daartussen een superdun gasdicht nylonlaagje. Het maken van deze petflessen is complex en duur, en vereist speciale machines. De techniek is alleen geschikt voor de productie van kleine aantallen.

De nieuwe flessen van Interbrew bestaan maar uit enkele petlaag: de flesjes kunnen daarom in bestaande spuitgietmachines worden gemaakt. De slimmigheden zijn in het petmateriaal zelf verwerkt waaruit de flessen in de gewenste vorm worden geblazen.

Om kooldioxidegas tegen te houden is aan petmateriaal wat nylon kunststof toegevoegd. Dat maakt de petfles gasdicht. Zuurstofmoleculen zijn echter kleiner dan kooldioxidemoleculen. Om die tegen te houden, is een extra barri nodig.

Er worden daarom aan het petmateriaal stoffen toegevoegd die met zuurstofgas reageren. Die stoffen vangen zo zuurstofmoleculen weg die op weg zijn van buiten naar binnen. Vaak wordt daar reactief ijzer voor gebruikt. Ook zijn er organische stoffen ontwikkeld met vergelijkbare eigenschappen.

De Belgische biermaker wil geen nadere details geven over haar pettechnologie. De brouwmultinational betrekt de zogeheten ActiTUFtechnologie voor zijn petfles van de Italiaans-Amerikaanse kunststoffabrikant Mossi & Ghisolfi (M & G). Die heeft zijn vinding neergelegd in een patent van juli 2002. De tekst daarvan is echter zo algemeen gesteld, dat er in principe van alles in dat petmateriaal kan zitten.

Bier in flesjes van normale petgrondstoffen is maar enkele weken houdbaar. In flesjes van het geavanceerd M & G-petmateriaal is die bewaartijd ongeveer vier maanden. Dat is vergelijkbaar met de glazen fles waarin bier zeker zes maanden goed te houden is.

Uit consumententests blijkt dat er geen smaakverschil is tussen bier uit een petfles en bier uit een glazen fles, zegt Interbrew.

De bierverkoop stagneert. Brouwers moeten het hebben van innovaties, onder meer in de verpakking petflessen zijn licht en makkelijk mee te nemen om extra markt te cren. Of andere brouwers Interbrew zullen volgen, is vanwege concurrentiegevoeligheid niet te achterhalen.

Marktleider Heineken, dat vorig jaar voor het eerst op Pinkpop in Nederland een petfles introduceerde, zet de petfles voorlopig alleen in bij evenementen. 'Daar is duidelijk behoefte aan. Er zijn geen plannen voor introductie in het supermarktkanaal', zegt een woordvoerder.

Grolsch: 'Ook wij kijken naar innovatieve verpakkingen. Pet heeft geen invloed op smaak en houdbaarheid, de keuze is daarom louter een strategische. De komende maanden zullen we er niet mee komen, dat is zeker. Over wat er daarna gebeurt, kan ik niets zeggen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden