'Plastest haalde Sablikova uit vorm'

John Volkers

calgary - Vier uur na de triomftocht van Ireen Wüst verbleef een vertwijfeld Tsjechisch gezelschap nog steeds in het verlaten ijsstadion van Calgary. Schaatscoach Petr Novak zat aan de ene kant van de deur te treuren op een bankje. Aan de andere kant van de deur, in het kamertje van de dopingcontrole, bevond zich Martina Sablikova, de onttroonde wereldkampioene allround.


De Tsjechische spillebeen kon maar geen plas produceren. Ze was die dag gevallen, op haar sterkste nummer, de 5 kilometer, en ze had een mislukte 1500 meter gereden. De ellende was nauwelijks te overzien, sprak coach Novak.


'Martina was in grote vorm naar Calgary gekomen', aldus Novak. 'Ik had haar een nieuwe wereldtitel toegedacht, een derde op rij, zoals de grote Gunda Niemann en jullie Atje Keulen ooit deden. Maar het mocht niet zo zijn.'


De schuld van de mislukking was, buiten het geweldige rijden van Ireen Wüst, de dopingcontrole van zaterdag. Na de eerste wedstrijddag, na de door haar gewonnen 3 kilometer, werden bij Sablikova bloed en urine afgenomen.


Novak: 'Drie uur duurde dat. Haar eerste plas werd afgekeurd. Geen goede kwaliteit vonden de controleurs. Martina moest drinken en drinken. Haar hele buik was ervan opgezet. Daardoor kon ze 's avonds bijna niet eten. Ze kon niks naar binnen krijgen. Daarom was ze de volgende dag ook zo slap op de 1500 meter. Ze reed 1.55. Dat had 1.53 moeten zijn. Dat kan ze. Dat weet ik zeker.'


De dopingcontrole na de eerste wedstrijddag is te uitputtend voor sportmensen, meent Novak. 'Controleer voor en na dit tweedaags toernooi. Maar niet tijdens. Martina moet haar coolingdown doen, ze moet uitfietsen, ze moet gemasseerd worden. Dat alles komt in de knel, omdat zij zo veel moeite heeft om urine te produceren.'


De Tsjechische trainer zag op zaterdagavond eigenlijk zijn hele WK-plan instorten. De Wet van Murphy werd van kracht, toen op de slotafstand zijn rijdster plots over haar eigen schaats viel. Er was sprake van een ribbel of een randje, waardoor zij uit balans raakte.


De volgende stap is dat de Tsjechische bondscoach een brief gaat schrijven aan de Internationale Schaats Unie (ISU). Maar hij zag zondagavond al in dat zoiets een hopeloze onderneming is. Officials zijn weinig geneigd te luisteren naar mensen in het veld, zeker als het een gevoelig onderwerp als anti-doping betreft.


'Die Novak moet niet zo zeuren', sprak de Nederlandse coach Geert Kuiper. Hij kent het verhaal van Sablikova's probleem bij de dopingcontroles. Het graatmagere mensje (54 kilo) lijkt ook geen toonbeeld van gezondheid.


Kuiper vond de Tsjechische klaagzang afleiden van de grandioze overwinning van Wüst, die op alle vier afstanden (3-2-1-2) het erepodium betrad. Dat was een zeldzaam constante serie, goed voor het Nederlands puntenrecord over vier afstanden.


Op de eeuwige ranglijst, de Adelskalenderen, trad Wüst toe tot de topdrie. Ze ging Kristina Groves en Claudia Pechstein voorbij. De Canadese Cindy Klassen leidt de lijst. Voor het komend weekeinde in Salt Lake City is door Wüst een aanval op het wereldrecord 1500 meter aangekondigd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden