Commentaar

'Plasterks voorstel is opportunistisch en onverstandig bovendien'

De PvdA voegt zich in het kamp dat meent dat Nederland geen bezuinigingen meer aan kan. Wie neemt dat serieus?, vraagt Volkskrant-redacteur Raoul du Pré zich af.

Ronald PlasterkBeeld anp

Alle politici hebben recht op hun eigen portie retoriek. Maar voor de toehoorders is het wel prettig als zij daarin een zekere consistentie aan de dag leggen.

Op de voorzichtige suggestie dat de PvdA wellicht met de gedachte zou kunnen spelen om tegen het nieuwe strenge Europese begrotingspact te stemmen, antwoordde PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vorige week nog: 'Absoluut niet.' Afspraak is afspraak, was toen nog zijn motto. Nu hij het plots tóch overweegt, omdat hij de economie 'niet kapot wil bezuinigen', laadt hij de ernstige verdenking op zich dat dit slechts een stuntje is in zijn campagne voor het PvdA-leiderschap.

Onverstandig
Dat is opportunistisch en onverstandig bovendien. Het argument dat Nederland nu echt even geen bezuinigingen meer aan kan, doet het ook goed bij SP en GroenLinks. Alsof iemand in Brussel dat geklaag uit een van de welvarendste landen serieus neemt. Nederlanders zijn zowat de rijkste mensen ter wereld. Als iedereen gemiddeld 100 euro per maand inlevert, zijn we er al. Ontzie daarbij de lage inkomens en zorg voor nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Dan staat het land er opeens weer heel anders voor zonder dat het 'kapot' is.

Er is geen enkele garantie dat het kabinet op een verstandige manier gaat bezuinigen, maar dát er bezuinigd moet worden is zeker. Eén blik op de staatsschuld leert dat talmen pas echt schadelijk is. Het plafond van 400 miljard euro is deze week doorbroken: iedere dag 81 miljoen euro erbij, 940 euro per seconde. Dat is nog wel te dragen zolang de rente laag is. Maar juist als we moeilijk gaan doen over de begrotingsdiscipline, neemt het risico snel toe dat de financiële markten de rente voor Nederland verhogen. Dat maakt het probleem alleen maar groter.

Het is zoals Europees president Van Rompuy zegt: Nederlanders moeten niet zo dramatisch doen en gewoon even door de zure appel heen bijten.

Raoul du Pré is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden