Plasterk volgende week nog minister? 'Je weet het nooit helemaal in de politiek'

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) voelt zich gesteund door het kabinet. De PvdA-minister, die politiek onder vuur ligt voor de manier waarop hij de Tweede Kamer heeft geïnformeerd over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten, zei dat vandaag voorafgaande aan de ministerraad.  Hij zei ook dat het 'kabinet met één mond spreekt'.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld anp

Plasterk werd opgewacht door een haag van journalisten. Het was de eerste keer dat ze Plasterk in het openbaar troffen sinds er woensdag ophef is ontstaan over de kwestie. Plasterk wilde niet inhoudelijk ingaan op vragen.

Op de vraag of hij volgende week nog minister is, zei hij dat dat aan de Tweede Kamer is. 'Ach, je weet het nooit helemaal in de politiek.'

Hennis
Niet alleen PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, maar ook minister Jeanine Hennis van Defensie (VVD) moet zich dinsdag verantwoorden in de Tweede Kamer. De bewindslieden spreken elkaar en zichzelf tegen over de gevoelige materie van het spionagewerk van inlichtingendiensten.

De Kamer heeft schriftelijk 80 vragen gesteld aan Plasterk, die over de inlichtingendienst AIVD gaat, en Hennis, die verantwoordelijk is voor de militaire inlichtingendienst MIVD. Hennis zei dat ze zich helemaal geen zorgen maakt over de positie van Plasterk en ook niet over die van haarzelf. Ze zal samen met Plasterk alle vragen uit de Kamer beantwoorden en vervolgens het debat aangaan, zei de VVD-minister.

Partijgenoot minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde bij aankomst niets over de kwestie zeggen. Daar zijn twee ministers mee bezig, het is hun ding en ze zijn heel goed in staat de vragen te beantwoorden, zei hij. PvdA-minister Jet Bussemaker (Onderwijs) denkt niet dat er crisis is in kabinet. Ook de bewindslieden Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur), Edith Schippers (Volksgezondheid) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) gingen niet in op vragen over de afluisterkwestie. 't is even wachten op de antwoorden, de vragen van de Kamer worden beantwoord, dinsdag is het debat, was hun eensluidende boodschap.

Brief
Woensdag stuurden Plasterk en Hennis een brief naar de Kamer waarin zij bekenden dat niet Amerika, maar de Nederlandse diensten AIVD (van Plasterk) en MIVD (van Hennis) zelf gegevens hebben vergaard en aan de NSA hebben doorgespeeld.

Dat was in tegenspraak met uitlatingen van Plasterk afgelopen najaar op zowel televisie (onder meer in Nieuwsuur) als in de Kamer. Daarin wees hij naar de Amerikanen. Volgens de korte brief was de werkelijke gang van zaken gebleken uit 'aanvullend onderzoek' en 'nadere analyse'. Daarop gelastte de Tweede Kamer een aanvullende brief en een debat met Plasterk.

Volgens ingewijden gaat Plasterk zijn verdediging bouwen op de uitleg dat hij in Nieuwsuur bedoelde dat Nederlandse diensten nooit op Nederlandse bodem vergaarde metadata van Nederlanders onderling aan de Amerikanen hebben doorgegeven.

Minister Jeanine Hennis van Defensie. Beeld anp
Minister Plasterk verlaat donderdagavond via een nooduitgang het ministerie van Sociale Zaken na spoedberaad. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden