Plasterk: 'Unieke talenten' moeten meer kunnen verdienen

'Specialisten' en 'unieke talenten' in de (semi)publieke sector moeten toch meer kunnen verdienen dan de 'balkenendenorm' van 178 duizend euro. Daarbij gaat het onder andere om topwetenschappers, chef-dirigenten, luchtverkeersleiders, actuarissen, econometristen, klinisch fysici, klinisch chemici en solisten bij opera en dans.

Matthijs van Nieuwkerk is koploper van de zes presentatoren die meer verdienen dan de Balkenendenorm. Beeld anp

Dat heeft PvdA-minister Plasterk van Binnenlandse Zaken donderdag geschreven aan de Tweede Kamer na een onderzoek naar de 'WNT-3', de vervolgstap van de Wet Normering Topinkomens. Die bepaalt dat topfunctionarissen bij de overheid en in de semipublieke sector sinds begin dit jaar niet meer mogen verdienen dan een minister: 178 duizend euro, inclusief pensioen en onkosten, de beloning die bekend staat als de 'balkenendenorm'. Dat plafond geldt al voor de (semi)publieke bestuurders. Volgens het regeerakkoord moet het in deze kabinetsperiode voor alle werknemers gaan gelden.

Nu verdienen die nog geregeld meer dan een minister, blijkt uit een inventarisatie die Plasterk heeft laten uitvoeren. Zo krijgen bij de Luchtverkeersleiding Nederland meer dan honderd mensen meer dan 178 duizend euro. Volgens een 'quick scan' van de verzamelde universiteiten zitten 75 tot 100 wetenschappers 'boven WNT-2', aldus de stukken die Plasterk naar de Kamer heeft gestuurd. Bij De Nederlandsche Bank (DNB) zijn dat er 59. Los van DNB-president Klaas Knot verdienen dertien divisiedirecteuren, dertig afdelingshoofden en zestien specialisten meer dan Plasterk zelf.

Minister Plasterk Beeld anp

Publieke omroep

Bij de publieke omroep overschrijden 'ongeveer veertig' presentatoren, dj's en programmakers de norm van 178 mille, van wie tweederde in loondienst is. De omroep heeft al een regeling dat een beperkt aantal unieke talenten meer mogen verdienen. Volgens de NPO verdienden vorig jaar nog zes presenatoren meer, van wie vier bij BNN-VARA, met Matthijs van Nieuwkerk (met 570.591 euro) als koploper. Het is nog onduidelijk of - en zo ja, hoeveel van - die veertig mensen bij televisie en radio als uniek talent meer mogen blijven verdienen dan een minister.

In de WNT was al opgenomen dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor 'schaarse specialisten' die toch nodig zijn. Daarvoor moet het kabinet apart toestemming geven. Plasterk wil nu wat ruimhartiger worden voor mensen die zich onderscheiden 'door hun schaarse specialisme of opleidingsachtergrond of hun unieke beroep, competenties of talenten. Deze zeer diverse specialisten en unieke talenten hebben gemeen dat zij doorgaans beperkt beschikbaar, moeilijk direct te vervangen en door hun schaarste duur zijn', schrijft de PvdA'er. 'Ze worden veelal aangetrokken uit de markt en komen daar ook weer terecht'.

Plasterk maakt daarbij een onderscheid tussen inhoudelijke vakspecialisten als operazangers en klinisch chemici en de 'algemene en functionele managers' die meer verdienen dan een minister. Voor de laatste groep is er 'vooralsnog geen aanleiding' voor een andere benadering. Dat kan betekenen dat deze managers moeten inleveren. Semipublieke bestuurders die meer verdienen, mogen hun salaris vier jaar behouden, en moeten het daarna in drie jaar afbouwen tot het dan geldende ministersalaris.

De zorg is een verhaal apart. Op aandrang van Plasterks collega Edith Schippers zijn medisch specialisten bij uitgezonderd van het salarisplafond, vanwege de vrees dat ze dan uit loondienst gaan, om ondernemer te worden in een maatschap. Hoe veel mensen in de zorg meer verdienen dan een minister, is onduidelijk. Bij het Rijk zijn dat er acht en bij de gemeenten zestien. De woningcorporaties en hogescholen hebben eigen (lagere) salarisplafonds. De corporaties doen op dit moment onderzoek naar de topbeloningen, volgens de hogescholen is de kans dat werknemers (anders dan bestuurders) meer verdienen dan een minister 'vrijwel nihil'.

Graaiers bij de publieke omroep

Er is altijd weer ophef over de 'grote graaiers bij de publieke omroep'. Maar wat is er eigenlijk mis met veel geld voor grote prestaties, vraagt Volkskrant tv-recensent Jean-Pierre Geelen zich in deze column af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.