Plasterk: Timmermans dwong buitenlandportefeuille af met niets doen

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft in 2010 als PvdA-Kamerlid een half jaar helemaal niets gedaan omdat hij niet de door hem gewenste portefeuille kreeg. Dit zegt minister Ronald Plasterk in een interview met de Volkskrant. Timmermans zelf wil niet op de aantijgingen reageren.

Frank Hendrickx en Remco Meijer
Frans Timmermans Beeld anp
Frans TimmermansBeeld anp

In het vraaggesprek blikt Plasterk terug op zijn tien Haagse jaren. 'Toen we in 2010 in de oppositie belandden, was Frans Timmermans net staatssecretaris van Europese Zaken geweest. Hij speelde het snoeihard. Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: 'Ik wil de buitenlandportefeuille.'

Maar daar zat al iemand op. Bovendien is het een beetje not done. Je komt uit een kabinet, je kent iedereen op het departement. Maar Timmermans heeft net zo lang zijn adem ingehouden totdat hij dat woordvoerderschap had. Hij zei: 'Nou, dan doe ik gewoon niks.' Echt, die heeft een half jaar niks gedaan. Ik vond het een rare vertoning.'

Plasterk (59) heeft zich niet verkiesbaar gesteld voor de PvdA-kandidatenlijst. Hij keert dus niet terug in de Tweede Kamer en gaat ervan uit dat hij ook geen minister meer wordt. 'In alle realiteit: als de PvdA gaat meeregeren - en dat hangt van de verkiezingen af - dan zijn er nog wel een paar heel goeie mensen.' Plasterk onderging afgelopen zomer een operatie aan een hartklep, maar is daarvan volledig hersteld.

Sollicitatie Aboutaleb

Plasterk zegt ook dat minister-president Jan Peter Balkenende (CDA) in 2008 niet op de hoogte van de sollicitatie van Ahmed Aboutaleb naar het burgemeesterschap van Rotterdam. PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos, die er wel van wist, zweeg erover. Aboutaleb was op dat moment PvdA-staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken, waar CDA-coryfee Piet Hein Donner - nu vicepresident van de Raad van State - minister was.

Plasterk is minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het huidige kabinet. In Balkenende IV (2007-2010) was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Plasterk vertelt het verhaal om het verschil in sfeer te schetsen tussen de bewindsliedenploeg van Rutte II (VVD en PvdA) en het laatste kabinet-Balkenende (CDA, PvdA en ChristenUnie), dat als vechtkabinet ten onder ging.

Plasterk: 'Aboutaleb had zijn mond gehouden over de sollicitatie, maar Wouter Bos wist er natuurlijk van. Balkenende en Donner niet. Zoiets zou nu ondenkbaar zijn. Het is toch een schending van vertrouwen. Maar Bos zei tegen Balkenende: 'Als je het geweten had, had je het toch tegengehouden?' 'Ja', zei Balkenende, 'dat is zo.' Waarop Bos zei: 'Nou, daarom hebben we het ook niet verteld.' Het is nu ondenkbaar dat je over belangrijke, mogelijke benoemingen niet even met Rutte praat.'

2012: Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Jan Peter Balkenende rijden mee tijdens City Racing Rotterdam Beeld anp
2012: Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Jan Peter Balkenende rijden mee tijdens City Racing RotterdamBeeld anp

Aboutaleb werd per 5 januari 2009 in Rotterdam benoemd. Hij werd in het kabinet opgevolgd door partijgenoot Jetta Klijnsma, die ook onder Rutte II staatssecretaris op Sociale Zaken is. Bos zegt in een reactie de herinnering voor rekening van Plasterk te laten, Balkenende heeft niet gereageerd.

In het vraaggesprek blikt Plasterk terug op zijn tien Haagse jaren, na een eerder beroepsleven als wetenschapper. Lees hier het hele interview met Plasterk.

2008: minister van Financien Wouter Bos neemt een snoepje aan van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. Beeld anp
2008: minister van Financien Wouter Bos neemt een snoepje aan van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb.Beeld anp
Ronald Plasterk Beeld Jouk Oosterhof
Ronald PlasterkBeeld Jouk Oosterhof

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden