Plasterk snoeit minder – en biedt minder

Om het lerarentekort te bestrijden, moeten de lonen omhoog. Maar hoe Plasterk het geld over de leraren wil verdelen, is bron van conflict....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Den Haag Minister Plasterk van Onderwijs heeft zijn aanbod aan de leraren en onderwijzers verlaagd. Niet 1,1 miljard kunnen zij verwachten voor het verhogen van hun loon, maar 1 miljard.

Daar staat tegenover dat de leraren ook niet meer bang hoeven zijn voor een bezuiniging op hun ouderenregeling, de ‘bapo’. Die had 100 miljoen moeten opleveren, maar omdat de vakbonden pertinent weigerden hiermee in te stemmen, heeft Plasterk besloten de bezuiniging te schrappen en daarmee ook zijn bod aan de leraren met evenveel te verlagen.

Toch kwamen vakbonden, werkgevers en minister dinsdagavond opnieuw niet tot een akkoord. Een van de problemen die nog moet worden opgelost, is een vergoeding aan de oudere leraren. In het plan van Plasterk zullen de jongere leraren veel sneller in hogere schalen komen. Om de ouderen, die heel lang hebben moeten doen om dezelfde schalen te bereiken, tevreden te houden, moet er voor hen compensatie komen. De hoogte daarvan bleek gisteren een struikelblok.

Vorige week eindigde al een eerste onderhandelingsronde zonder akkoord. Plasterk heeft de Tweede Kamer beloofd op 1 mei te vertellen hoe hij de salarissen van de leraren en onderwijzers gaat verhogen om het lerarentekort te beteugelen. Leden van de actiegroep Leraren in Actie leken niet ontevreden over het uitblijven van een beslissing. Zij vonden 1,1 miljard al veel te weinig.

‘Als de vakbonden dat plan ondertekenen’, zegt Nick Vogels van de actiegroep, ‘gaan wij een nieuwe vakbond oprichten.’ Die bond moet ‘alles gaan doen wat de andere bonden de afgelopen twintig jaar hebben nagelaten’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden