Plasterk met provincies op ramkoers

Ondanks fel verzet van de provincies houdt het kabinet vast aan zijn plan om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte dit dinsdagavond duidelijk in Utrecht, waar hij sprak met de Provinciale Staten. De minister wil dat de 'superprovincie' binnen twee jaar een feit is.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Utrecht is tegen dit 'te snelle experiment zonder visie', zoals de meerderheid in de Provinciale Staten het fusieplan aanduidt. Een verbond van CDA, VVD, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus en PVV - goed voor een ruime meerderheid - heeft besloten dat er een referendum moet komen. De inwoners van de provincie Utrecht zouden zich over de kwestie moeten uitspreken tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

Het Rijk betaalt niet mee aan zo'n referendum, zei Plasterk. Of er iets gebeurt met de uitkomst van de volksraadpleging laat hij over aan Eerste en Tweede Kamer. Tegen de tijd dat het referendum wordt gehouden, maart 2014, ligt het kabinetsbesluit bij het parlement. De minister wees er op dat in Noord-Holland geen volksraadpleging plaatsvindt.

Het verzet onder de Utrechtse politici is groot. De SP stelt dat Utrecht geen voorstad wil zijn van Amsterdam. De Partij voor de Dieren spreekt van een 'plofprovincie'. Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt, tevens provinciaal voorzitter van de VVD, zegt: 'Het binnenlands bestuur wordt hier afgebroken door een veel te groot gebied te vormen, van Veenendaal tot Texel.'

Plasterks eigen PvdA is in Utrecht voorstander van de bestuurlijke fusie. Ook D66 kan een eind meegaan met het kabinetsplan.

Plasterk lijkt niet echt onder de indruk van het bestuurlijk verzet. Hij voert aan dat burgers hun provinciebestuurders nauwelijks kennen en dat zij het provinciehuis zelden weten te vinden. Met de vorming van vijf landsdelen zal het binnenlands bestuur efficiënter worden, verwacht hij.

Binnenkort presenteert de minister een visie op de bestuurlijke fusie, beloofde Plasterk. De termijn van twee jaar noemt hij 'krap, maar te realiseren'. PVV-Statenlid Dercksen zei na afloop van het gesprek niet het gevoel te hebben dat Plasterk oor heeft voor de argumenten van de tegenstanders.

De minister begon maandag in Noord-Holland aan zijn rondje langs de betrokken provincies. Noord-Holland staat het meest open voor de samenvoeging. Zijn commissaris van de koningin, Johan Remkes, zet wel vraagtekens bij het tempo van de fusie en de onderbouwing van het plan. Plasterk wil de fusie rond hebben voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. Remkes vindt die termijn 'uitermate krap'.

Later deze maand gaat Plasterk naar Flevoland. Ook die provincie is tegen de bestuurlijke samenvoeging. Het specifieke argument van Flevoland is dat de inrichting van deze jongste provincie na 25 jaar nog helemaal niet klaar is. De Provinciale Staten van Flevoland houden de mogelijkheid van een referendum nog open.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden