Plasterk: Mein Kampf blijft verboden
Na hevige kritiek heeft minister Plasterk (Onderwijs) zijn oproep om het verbod op het boek Mein Kampf van Adolf Hitler op te heffen woensdag weer ingetrokken.
In een interview met het blad Hollands Diep had Plasterk een lans gebroken om het boek Mein Kampf vrij te geven. Hij reageerde hiermee op het pleidooi van PVV-leider Wilders om de Koran – net als Mein Kampf – te verbieden. De PvdA’er voelt daar niets voor en meent dat deze stellingname gevolgen heeft voor de behandeling van Hitlers boek. ‘Misschien moeten we daar maar eens mee ophouden, met Mein Kampf te verbieden. Laat het vrij verkrijgbaar zijn – en dat zeg ik dan maar als minister van media en literatuur.’
Na kritiek van onder meer Geert Wilders nuanceerde Plasterk zijn uitspraken. Woensdag benadrukte hij dat de minister niet van plan is het verbod op Mein Kampf op te heffen. Hij zegt te begrijpen dat de uitlating tot commotie heeft geleid. ‘Mein Kampf is het symbool van alle gruwelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog’. De minister wijst er wel op dat het boek gewoon op internet te bestellen is via landen die het niet hebben verboden
Kritiek
In de Tweede Kamer was 's ochtends al gemengd gereageerd op de opmerkingen van Plasterk in het tijdschrift. Geert Wilders noemt het een ‘krankzinnig voorstel’. De PVV-politicus vindt de opvatting van Plasterk de wereld op z'n kop. ‘Ik vraag de koran te verbieden omdat het boek aanzet tot haat en vervolgens krijgen we er nog een haatzaaiboek bij. Op die manier stellen we ook de fascisten tevreden’, reageerde Wilders.
Het CDA is ook niet gelukkig met de uitspraken van Plasterk. De Tweede Kamerfractie heeft aangekondigd vragen te stellen aan de minister. Coalitiegenoot ChristenUnie tilt minder zwaar aan de woorden. Verder zeggen oppositiepartijen VVD en D66 de redenering van Plasterk te kunnen volgen.
Zo vindt VVD-leider Mark Rutte volgens zijn woordvoerder dat het past bij de vrijheid van meningsuiting om het boek van Hitler niet meer te verbieden. Bovendien is er volgens Rutte sprake van een achterhoedegevecht omdat alle informatie toch al via internet gemakkelijk is op te vragen.
Regeringspartij PvdA reageert later op de dag op de uitspraken van de eigen bewindspersoon.