Plasterk komt scholieren niet verder tegemoet

Het kabinet zal de norm voor het aantal lesuren op middelbare scholen niet verder versoepelen. Wel komt er een overleg met leerlingen en scholen over welke schoolactiviteiten binnen deze norm vallen....

ANP

Begin deze week kwam staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs met de scholen in het voortgezet onderwijs overeen dat 40 van de 1.040 verplichte lesuren niet langer voor iedere leerling hoeven te gelden. Het akkoord betekent dat buitenschoolse activiteiten zoals toneelles gaan meetellen voor de norm. Daarmee wordt het voor scholen gemakkelijker aan de norm te voldoen. In overleg met scholen en leerlingen zal verder worden uitgewerkt aan welke criteria de activiteiten moeten voldoen.

Ongeveer 15.000 scholieren lieten eerder op vrijdag met een demonstratie op het Museumplein weten dat zij de versoepeling niet ver genoeg vinden gaan. Zij eisen een nieuw standpunt van het kabinet met een verdere versoepeling.

‘Dat hebben we al gedaan’, stelt Plasterk. ‘Met een uurtje extra maatschappijleer weet iedereen dat het akkoord van Van Bijsterveldt een kabinetsstandpunt is’, geeft hij de scholieren mee. Het minimumaantal uren in de norm is nodig om leerlingen voldoende bij te brengen, aldus Plasterk.

De minister geeft zijn complimenten aan de organisator van de demonstratie, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). ‘Het is goed dat scholieren betrokken zijn bij het onderwijs en daarvoor de straat opgaan. Het is allemaal prima verlopen’, aldus de minster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden