Plantjes water geven hoeft ook al niet meer

DE BONSAI-fantasie van Aat de Man kan in iedere kantoortuin zijn mannetje staan. Amerikaanse cliënten noemen de arrangeur van Mummy Plants BV niet voor niets creative director....

De wereld van de kantoor- en interieurbeplanting is verrijkt met het fenomeen van de gestabiliseerde plant. Het nieuwe groenstuk zweeft tussen leven en dood, want het gaat om echte planten die na een doop in speciale 'stabiliseringsvloeistof' nog jaren mee kunnen. Echt plantmateriaal, dat de voordelen heeft van kunstplanten.

Water geven is niet nodig en het onderhoud bestaat voornamelijk uit het afstoffen van de bladeren. Mummy Plants beveelt het aan voor de interieurbeplanter die een donkere of tochtige plek moet 'opgroenen', maar geen kunstplanten wil gebruiken. Vereist voor een succesvolle plaatsing is een temperatuur tussen 10 en 35 graden celsius en een luchtvochtigheid tussen 40 en 70 procent. Worden deze grenzen overschreden dan kan de plant stabiliseringsvloeistof gaan 'bloeden'.

Het stabiliseren geschiedt door het dopen van plantedelen in een volgens de leverancier 'absoluut milieuvriendelijk' mengsel van glycerine, kleurstof en brandvertrager. Via de sapstroom wordt het gewone bladvocht verdrongen door deze wondervloeistof. Na drogen moet het 'natuurlijke uiterlijk' voor jaren behouden zijn. 'Een bron van de jeugd', zegt Mummy-directeur Eduard Flipse.

In plantdesign staat Nederland nog wat te wachten. Goed geschikt voor behandeling zijn verschillende soorten eucalyptus, palm en conifeer. De bladeren worden in willekeurige combinaties geprikt op stammen die worden gedroogd en behandeld met anti-rot- en anti-houtwormmiddel. De stam kan worden vastgeschroefd of in polyurethaanschuim worden gestoken.

De meest geleverde kantoorplanten zijn respectievelijk ficus, dracena en yucca. De beschikbaarheid van losse, gestabiliseerde groendelen als bouwstenen opent ongekende mogelijkheden in de plantbouw.

Nieuwe creaties zijn volgens directeur Flipse uiterst moeilijk juridisch te beschermen. Flipse: 'Bedenk het maar en we maken het. Ook grote palmen. Die kunnen we bij de klant opbouwen; een groot voordeel bij kleine deuren.'

Flipse roemt de keuzemogelijkheden in de interieurbeplanting. 'Je kunt nu kiezen tussen echt, gestabiliseerd en kunst. We willen echt niet van de markt verdringen. We willen mensen van de moeilijke plekken afhelpen. De probleemklanten vormen het gat in de groenmarkt.'

De prijs van een gestabiliseerde plant is opgebouwd uit soort en grootte van de stam, het aantal kilo's blad en de arbeidstijd van de arrangeur. Het eindbedrag varieert van enkele honderden tot duizenden guldens. Tussen drie en vijf jaar wordt het goedkoper dan levend materiaal, verzekert Flipse. 'En vergeet de toegevoegde artistieke waarde niet.'

In de groeiende, veeleisende markt van de kantoor- en interieurbeplanting ligt de nadruk op exotisch en exclusief. Een onderzoek voor het Produktschap voor siergewas wees uit dat jaarlijks aan de institutionele sector, met name bedrijven, voor 326 miljoen gulden aan bloemen en planten geleverd wordt. Tweederde van de kantoorplanten staat in aarde, de rest heeft de wortels in de bruine hydro-korrels van hardgebakken klei. Deze laatste houden beter vocht vast en zijn dus voordelig in het onderhoud. Hoe groter het bedrijf of de instelling, hoe eerder men op 'hydro' overstapt. Opvallend vaak, zegt men bij de Stichting Kwaliteitsmerk Interieurbeplanting, gebruiken instellingen van de overheid en de gezondheidszorg het hydro-systeem. Bij kleinere projecten, waar de werknemers zich verantwoordelijker voelen voor hun kantoorplanten, wordt vaak voor de aardeplanten van de plaatselijke bloemist gekozen.

Juist in de onderhoudscontracten schuilt het geheim van de branche. Verkoop gekoppeld aan regelmatige verzorging is een 'miljoenenbusiness', volgens Rentokil. Het verdelgingsbedrijf heeft een speciale divisie Tropical plants opgericht. Met Plantscape, Plantgarant en Beekhuizen is Rentokil marktleider. In Nederland heeft Rentokil 90 duizend units uitstaan.

Vaak zijn bedrijven voor groenleveranciers interessanter klanten dan particulieren. Representativiteit van de palmbak en probleemloos onderhoud zijn daarbij belangrijker dan het aankoopbedrag.

Stabiliseren van planten gebeurt al tien jaar. Remba Interieurbeplantingen is met haar dochter Mummy Plants BV de eerste in Nederland die serieus werk van de vinding maakt. Met een nieuw pand en een jaaromzet van 6 ton staat, zo taxeert directeur Flipse, Mummy Plants nog in de kinderschoenen.

Marc van den Eerenbeemt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden