Plantenbakken

De middeleeuwse stadsmuur trilt achter het vooroorlogs vervormend vensterglas, als een impressionistisch schilderij. Boven op de muur zit Ischa de kat die twee keer per dag aangelijnd wordt uitgelaten in het steegje....

Mirjam Radder en Zutphen

De toren heeft geen dakgoot, waardoor je als het regent razendsnel de schuurdeur moet openen of sluiten, wil je geen plens in je nek krijgen. Zo'n oude stadsmuur, met nissen in de vorm van Romaanse bogen, is niet alleen een pittoresk gezicht, maar ook een schuilplaats voor geliefden in de regen en een latrine voor de zuinige Hollander en zuipende man.

Achter de stadsmuur, op de plaats waar de brandweerkazerne stond, zijn appartementen en winkels gebouwd. Het geheel wordt doorsneden door een breed pad dat naar de toren leidt, zodat die zichtbaar blijft.

Aan het eind van de steeg staat nog een stuk stadsmuur met toren. Daarachter, in de voormalige school, is een moskee. Elke vrijdag galmt rond kwart voor twee het gezang van de imam over de stad. Als ik op mijn bankje buiten zit, waan ik me in het buitenland - geen onaangenaam gevoel.

Tussen de ruïnes van de muren staan drie huizen waarin tien jaar geleden nog brandweergezinnen woonden. Hun daken waren plat. De nieuwe bewoners sloegen de handen ineen en dienden bij de gemeente een aanvraag in voor puntdaken. Afgelopen voorjaar hadden ze er een verdieping bij.

Tegenover het huizenrijtje staat de gereformeerde kerk, die nu dienst doet als winkel in Engelse stijlmeubelen en gordijnen. Tijdens de oorlog was in het stookhok een dominee ondergedoken.

Ons steegje heet Armenhage, omdat er ooit tegen de stadsmuur armoehuisjes stonden. In deze gribussen woonden, wat men nu noemt, kansarmen met hun kroost. Ook huisden er een poelier en een fietsenmaker. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn deze huisjes afgebroken.

De tweede helft van de naam Armenhage betekent bescherming. De stadsmuur diende als bescherming, en was tevens achterkant van de jammerkrotten. Een straat verderop ligt het Rijkenhage met statige huizen en tuinen.

Waar vroeger de armenhuisjes stonden die geen tuin hadden, heeft de gemeente lange plantenbakken geplaatst. Zelf hebben we er wat bloemetjes bij geplant. Mijn ideaal is met anderen er een echte stadstuin van te maken, een plezierig verpoosplekje voor wandelaars, toeristen, pauzerende werknemers en bejaarden.

In ons huis hebben we een nieuwe gevelsteen, twee ingehaakte armen, met de tekst 'In de armen'. Als symbool voor saamhorigheid, solidariteit met de buurt, de tijdgeest en de middeleeuwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden