Planningsconcept van werkcentra met kookbrug

Een keuken heeft twee betekenissen. Het is een plek waar men de andijvie snijdt, spoelt en het liefst rauw door gloeiendhete aardappelpuree stampt....

WOUTER KLOOTWIJK

Maar de inrichting van de werkplaats heet ook keuken. De ene keuken is er altijd al. De andere koop je en je vervangt hem wel eens. Met onzuivere bedoelingen. Je koopt een keuken die je aanzien geeft. Om prestige gaat het, niet om andijvie in te snijden.

Als je een keuken hebt aangeschaft, moet en zal je hem laten zien. Het is merkwaardig. Ik laat mijn okergele zaagmachine wel eens zien met zijn anderhalf pk elektromotor die stapsgewijs op snelheid komt. Geen hond kan het schelen. Maar een keuken, of een badkamer - meid waar heb je die blauwe tegeltjes vandaan, nee mijn smaak is het niet, maar ik vind het echt jouw stijl. Zo hebben je gasten soms erg eenzijdige belangstelling.

De inrichting van de werkplaats die keuken heet, is niet doeltreffend, want dan zou hij uiterst eenvoudig zijn en zevenhonderd gulden kosten. Een kraan, een bak, een plank en een vlammetje. Meer heb je niet nodig maar dat maak je niemand meer wijs. Keukens kosten heel veel meer dan een paar honderdjes en wie er eentje koopt, laat ook eerst en vooral aan zijn buren weten wat ie gekost heeft. Keukens zijn kak.

Op de Woonbeurs, vorige week in de Rai in Amsterdam, werd een keur aan keukens vertoond die de nieuwe eigenaren helpen zichzelf op te blazen tot interessante belangrijkheden. Laat me je keuken zien en ik weet wie je bent. En ze waren er toch echt, dames Woonbeurspubliek in felle discussie met elkaar over de plaats van de spoelbakken in een keukeninrichting van meer dan vijftigduizend gulden.

Zegt de ene nieuwe rijke tegen de andere: 'Maar een bocht zo om is langer dan een bocht zo om.' Ze stonden bij een gedesignde gootsteenuitstulping waar je aan twee kanten met je schaambeen tegenaan kunt leunen. Als je de andijvie er aan de ene kant uitvist, moet je een stap meer doen naar de pan puree, dan als je dat aan de andere kant doet. Dat bedoelde de vrouw met het verschil in lengte van precies even lange bochten.

En zo stonden de vrouwen naar elkaar te liegen dat het op doeltreffend inrichten aankomt, terwijl ze niet eens weten hoe je een andijviestampot maakt. Fabrikanten van keukens moeten behendig redeneren. Ze moeten in hun reclame hun klanten overtuigen van het exclusieve, dus statusverhogende van hun toneeldecor waar een straal water uit komt. Maar ze moeten ook voldoende kutsmoezen aanreiken waarmee een koper de schaamte van de peperdure aanschaf van zich af kletst.

Leicht Keukens uit Keulen bijvoorbeeld, tuimelt in z'n map Presseinformation over z'n woorden: 'De ruimtelijke situatie, de functionele opbouw en de planmatige organisatie van beide centrale werkplekken in de keuken bepalen een vlot verloop van het keukenwerk maar beïnvloeden ook het gezinsleven in de keuken.'

Je ziet in een Leicht je moeder niet alleen meer van achteren de hele dag, maar af en toe ook van opzij. 'De nieuwe brugelementen zijn belangrijke bestanddelen van het door Leicht in Keulen gepresenteerde planningsconcept rond de werkcentra. Met deze in het oog springende unieke elementen worden de kookplaat en de oven en anderzijds het spoelelement van de wand gelost en aan drie zijden toegankelijk in de ruimte geplaatst. De rondom het kookveld en de voorbereidingsplaats gecreëerde vrije ruimte stimuleert nieuwe vormen van modern teamwork.'

Je kan bij die van Leicht aan twee kanten van de gootsteen staan en volgens de fabrikant kan je daardoor weer met elkaar in gesprek komen. Gootsteen zei u? 'Spoelcentrum'!

Je kan bij die lui ook een 'kookbrug' kopen. Als het eten niet op tijd op tafel staat, heb je eindelijk weer de ijzersterke van vroeger te laat op school. De brug stond open.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden