Plannen voor een kolossale Mariabasiliek aan de Zuidas

Er moet nog heel wat water door de Amstel stromen voor er op de Amsterdamse Zuidas een kolossale basiliek ter ere van Maria staat. Maar de stichting Lourdes aan de Amstel heeft er alle vertrouwen in dat zo'n gebedshuis er uiteindelijk wel komt. En dat Amsterdam daarmee uitgroeit tot een katholiek bedevaartsoort dat 'jaarlijks honderdduizenden pelgrims zal trekken'.

Bisschop Jos Punt heeft zijn zegen voor de basiliek gegeven. Beeld anp
Bisschop Jos Punt heeft zijn zegen voor de basiliek gegeven.Beeld anp

De basiliek moet markeren dat Maria tussen 1945 en 1959 in totaal 56 keer zou zijn verschenen aan Ida Peerdeman uit de Rivierenbuurt. Nu is er in het nabijgelegen Beatrixpark een bescheiden kapel gewijd aan de Vrouwe van Alle Volkeren, zoals de in 1996 overleden Peerdeman de Maagd Maria steevast noemde.

Geheel volgens een van Peerdemans beroemde visioenen moet de Mariabasiliek lijken op de Aya Sofia in het Turkse Istanbul, zegt Mathé Reijnierse, de drijvende kracht achter Lourdes aan de Amstel. Woensdag maakte hij bekend dat toparchitect Pi de Bruijn bereid is in die geest een modern ontwerp te maken.

Een sfeerimpressie van de Aya Sophia aan de A10. Beeld
Een sfeerimpressie van de Aya Sophia aan de A10.Beeld

De plek waar het bouwwerk moet komen, ligt wat Reijnierse betreft ook vast: 'Aan beide kanten van de ringweg A10 ter hoogte van de afrit RAI zou het kunnen. Aan de ene kant ligt nu een grasveld met moestuintjes, aan de andere is een waterpartij met een eilandje. Daar zou het kunnen.'

Bisschop Jos Punt van Haarlem heeft eerder dit jaar in principe al toestemming gegeven voor het project. Het was ook Punt (doopnamen Jozef Marianus) die in 2002, na decennia van scepsis in het bisdom, concludeerde dat de visioenen van Peerdemans 'authentiek' zijn.

100 miljoen euro

Er is wel een belangrijk obstakel voor het project: geld. Voordat architect De Bruijn zijn schetsboek pakt, wil hij verzekerd zijn van een honorarium. En ook daarna moet de collectezak riant gevuld worden. Bisschop Punt heeft de stichting te kennen gegeven dat er een minimaal budget van 100 miljoen euro nodig is. Reijnierse vindt zelfs dat nog een conservatieve inschatting.

Gezien de deplorabele staat van de katholieke kerk in Nederland lijkt het weinig realistisch dat hier tientallen miljoenen zullen worden opgehaald voor een kolossaal gebedshuis. Maar Reijnierse gokt op buitenlandse donaties. Zowel in de Filipijnen als in de VS, waar Maria door grote scharen gelovigen wordt vereerd, zijn inmiddels fondsenwervers voor de basiliek actief.

De sleutel naar de miljoenen wereldwijd ligt waarschijnlijk in Rome. Daar wordt sinds Punts erkenning van Peerdeman een stevige lobby gevoerd voor het uitspreken van het 'vijfde mariale dogma'. De bestaande dogma's over Maria luiden dat zij de zoon van God baarde (1), maagd was (2), zelf onbevlekt was ontvangen (3) en als mens in de hemel is opgenomen (4).

Vijde mariale dogma

Mede naar aanleiding van Peerdemans visioenen gaan er stemmen op die de paus manen tot vijfde dogma te verklaren dat Maria 'middelares' is, wat haar bijna op gelijke hoogte met Jezus zou brengen. Ruim zeven miljoen leken, zevenhonderd bisschoppen en veertig kardinalen hebben inmiddels een petitie getekend die de paus oproepen dat vijfde dogma uit te spreken.

Volgens Reijnierse is het slechts een kwestie van tijd eer Franciscus dat zal doen. 'Ik denk drie, vier, vijf jaar.' Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Tilburg Universiteit, lijkt dat veel minder waarschijnlijk. 'Het is binnen de kerk een zeer omstreden kwestie.' Van Geest erkent wel dat een vijfde dogma zou betekenen dat de basiliek in Amsterdam er echt komt. 'Dan stromen alle benodigde miljoenen vanuit de hele wereld moeiteloos binnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden