Plannen van VoorNederland zitten vol testosteron

De Volkskrant legt de verkiezingsprogramma's langs de meetlat van verbeeldingskracht, originaliteit en politieke haalbaarheid. VoorNederland hoopt met een stevig en rechtlijnig programma door te breken in 'het gat op rechts'.

VNL-voorman Jan Roos. Beeld anp
VNL-voorman Jan Roos.Beeld anp

Slechts tien kantjes heeft VoorNederland (VNL) nodig om het land volledig op de schop te nemen. Wilt u écht rechts? Dan moet u bij ons zijn, is de boodschap. Een vlaktaks van 25 procent, de btw naar 15 procent, lagere lasten voor bedrijven en goedkoper tanken, roken en drinken. Maar ook de grenzen dicht voor asielzoekers, meer agenten met zwaardere wapens en een krijgsmacht op oorlogssterkte. Het programma van VNL zit vol testosteron.

Jan Roos, tot voor kort braniemaker bij GeenStijl en activist van GeenPeil, is de man die dit stevige verhaal de komende maanden gaat uitdragen. Na een mislukt avontuur met solist Bram Moszkowicz hebben ex-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes in Roos alsnog het gedroomde gezicht voor hun partij gevonden.

Joram van Klaveren tijdens het eerste partijcongres van VoorNederland. Beeld anp
Joram van Klaveren tijdens het eerste partijcongres van VoorNederland.Beeld anp

VNL aan het roer

VNL presenteert zichzelf als 'de enige klassiek-liberale partij van Nederland', rechtser dan de VVD, minder rabiaat dan de PVV. In het programma geen meanderende volzinnen richting verre horizonten, maar een staccato opsomming van rechtlijnige keuzes. Allereerst sloopt VNL alle rompslomp uit het belastingstelsel. Een vlaktaks blijft over en de eerste 10 duizend euro is zelfs geheel belastingvrij. Werken gaat weer lonen en ondernemers krijgen ruim baan.

Milton Friedman wordt geciteerd: 'Individuele vrijheid begint bij economische vrijheid.' Een gunstiger belastingklimaat is volgens VNL hard nodig want Nederland staat 'in de Index of Economic Freedom qua fiscale vrijheid op plek 173' (overigens een lijst met Bahrein, Qatar en Saoedi-Arabië bovenaan). Volgens VNL levert de economische paragraaf meer koopkracht, groei en 'honderdduizenden extra banen' op. Het Centraal Planbureau moet zich nog buigen over die claim.

Paragrafen twee en drie zijn 'meer veiligheid' en 'minder immigratie'. VNL trekt 1 miljard uit voor de politie en 5 miljard voor defensie. Boeven gaan weer de cel in en levenslang blijft levenslang. VNL koopt een vliegdekschip, fregatten, mijnenjagers, onderzeeërs, tanks en bewapende drones.

Jihadisten kunnen zonder proces worden vastgezet en Syriëgangers hoeven niet terug te komen. Wie twee paspoorten heeft, kan zijn Nederlanderschap verliezen na een misdrijf. De grenzen worden weer bewaakt. Asielzoekers zijn niet langer welkom, zij moeten hun heil zoeken 'in de regio'.

VNL aan het roer

Een land vol ondernemers die dankzij vlaktaks en lage vennootschapsbelasting volop kunnen floreren, waar criminelen zware straffen krijgen en immigranten zich dienen te conformeren.

Orginaliteit

De vlaktaks, 20 procent lagere vennootschapsbelasting, de miljardeninvestering in Defensie, 10 procent lagere accijnzen op brandstof, alcohol en tabak, het zijn punten waarmee VNL de VVD rechts inhaalt. De echte 'klassiek-liberaal' kan zijn hart ophalen bij Roos en de zijnen. De vraag is hoeveel kiezers er rechts van de VVD nog te halen zijn.

Tegelijkertijd is VNL iets gematigder dan de PVV als het aankomt op thema's als migratie en islam. VNL heeft weinig op met de islam, maar gaat nog net niet zo ver als Geert Wilders. Niet alle moskeeën, maar alleen die moskeeën waar geweld wordt gepredikt moeten dicht. Geen hoofddoekjesverbod, wel een boerkaverbod.

Het kompas van VoorNederland: 'De Nederlandse cultuur is de leidende cultuur.' Daarom verzet de partij zich ook tegen de EU; die moet zich beperken tot economische samenwerking. Bovendien voelt VNL zich meer verwant met Washington en Londen dan met Berlijn en Parijs.

Originaliteit

Plus: VNL gaat inderdaad de VVD rechts voorbij

Min: Sociaal-cultureel is het moeilijk concurreren met de PVV

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Politieke haalbaarheid

Als VNL in de Kamer komt kan de partij zeker zaken doen met andere partijen rechts van het midden. Het CDA pleit al enkele jaren voor een vlaktaks (met tweede solidariteitstarief) en ook de VVD is voorstander van lage belastingen. Kamerlid Jan Roos zou hierin een aanjager kunnen zijn.

Maar de electorale niche op rechts is klein. Opiniepeiler Peter Kanne van I&O-research schatte de kansen voor VNL onlangs in de Volkskrant niet heel positief in. Kanne: 'Er zal vast een kleine kern van heel neoliberale kiezers zijn, maar ik denk dat de VVD die mensen in dit krachtenveld al heel goed bedient. En dat zijn geen electorale krachten die een partij tien zetels gaan opleveren.' Ook een 'beschaafd alternatief voor de PVV' is niet meteen een stemmentrekker. Kanne: 'Ik denk dat mensen die dat willen eerder bij het CDA terechtkomen of weer bij de VVD.'

Toch is VNL niet kansloos volgens Kanne. 'De potentie is er. Als je een goede formule hebt, kun je zetels halen, mits je een heel goede leider hebt.' Die last ligt op de schouders van Roos. Sinds Wilders tien jaar geleden met de PVV doorbrak, hebben meerdere dissidente PVV'ers en VVD'ers geprobeerd het vermeende 'gat op rechts' te vullen. Vooralsnog zonder succes. Met de komst van Roos doet VNL in de peilingen mee om een zetel in de Kamer.

Politieke haalbaarheid

Plus: Met partijen als VVD en CDA kan VNL zaken doen

Min: De electorale niche op rechts is klein

Hoofdpunten

- Vlaktaks van 25 procent
- Btw-tarief van 15 procent
- 20 procent lagere vennootschapsbelasting
- 10 procent lagere accijnzen op brandstof, alcohol en tabak
- AOW-leeftijd blijft 67, hogere AOW
- 1 miljard extra voor justitie
- Puntenpaspoort voor mensen met dubbele nationaliteit
- Streng immigratiebeleid naar Australisch model (alleen arbeidsmigranten)
- Geweldspredikers moeten het land uit
- 5 miljard voor Defensie
- Nexit-referendum
- Meer wegen, overal 130 op de snelwegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden