‘Plannen van Balkenende IV zijn louter dooddoeners’

De Raad van Economische Adviseurs (REA) uit forse kritiek op het beleid van het kabinet. Het adviescollege van de Tweede Kamer verwijt de regeringsploeg dat het de financiële teugels te veel laat vieren, en dat het structurele hervormingen uit de weg gaat....

Hoewel het kabinet zijn definitieve plannen nog niet heeft bekendgemaakt – dat gebeurt morgen – ontwaart de REA een aantal verontrustende tendensen. Zo rekent minister Bos van Financiën (PvdA) in zijn begroting met een hogere economische groei dan zijn voorganger Zalm.

Daar staat tegenover dat hij over vier jaar op een hoger begrotingsoverschot mikt, maar volgens de REA vergt dat veel discipline van de minister. ‘Op voorhand is niet duidelijk of deze gedragsregels bestand zijn tegen de verleidingen van een opgaande conjunctuur’, schrijft de Raad, die onder voorzitterschap staat van prof. Kees Koedijk van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Oververhitting
De huidige positieve economische ontwikkelingen kunnen snel leiden tot hogere overheidsuitgaven, zeggen de economen. Dat is in een goed draaiende economie een recept voor oververhitting. Een woordvoerder van Bos verwerpt de kritiek: ‘Van ongeremd beleid is geen sprake. De doelstelling voor het overschot is ambitieus, maar die gaan we halen.’

De REA verwijt Balkenende IV verder dat het hervormingen vermijdt. ‘Het nieuwe kabinet lijkt vooral van zins op de winkel te passen.’ De zes beleidspijlers uit het akkoord zijn zo vaag dat ‘niemand het ermee oneens kan zijn.’ ‘Dooddoeners’, noemen Koedijk en de zijnen de plannen die tot nu bekend zijn geworden.

Ontslagrecht
Volgens de economen moet het ontslagrecht – waarover het kabinet diep is verdeeld – op de helling. De huidige regeling is een ‘beschermingsconstructie die een soepele aanpassing aan veranderende omstandigheden verhindert’. Daarnaast moet het kabinet wat aan de problemen op de woningmarkt doen. Eerder al adviseerde de REA de hypotheekrente-aftrek af te schaffen.

VVD-leider Rutte ziet het rapport als steun in de rug. ‘De financiële plannen van het kabinet blijken gatenkaas te zijn. Het doet van alles, maar niets wat echt nodig is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden