Plannen Corus met gejuich ontvangen

Staal- en aluminiumconcern Corus was woensdag de grote winnaar op Beursplein 5. In Amsterdam steeg de koers van het aandeel met 30,6 procent nadat het bedrijf bekendmaakte dat het 1,2 miljard nieuwe aandelen gaat uitgeven....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Het enthousiasme van Nederlandse beleggers hangt onder meer samen met nationale sentimenten. Door de emmissie wordt het gevaar kleiner dat Corus de Nederlandse aluminiumtak moet verkopen. Het goed renderende Hoogovens dreigde de dupe te worden van de problemen van het Engelse deel van Corus.

De forse koersstijging van Corus, dat in Amsterdam op de lokale markt verhandeld wordt, verhulde een verder bloedeloze handelsdag. Dankzij een bescheiden eindsprint sloten de hoofdfondsen de dag af met een minimaal plusje. De AEX-index steeg 0,2 procent naar 336,90 punten.

Onder de AEX-fondsen was Wolters Kluwer veruit de grootste stijger. Tussentijdse resultaten wezen op een stabilisering van het resultaat bij de uitgever. Analisten verwachten inmiddels dat het zwalkende concern het ergste achter de rug heeft. Het aandeel steeg met 5,2 procent. Ahold, een ander goed presterend hoofdfonds, won 3,4 procent bij een koers van 8,22 euro. Het supermarktconcern profiteerde van een aantal koopadviezen van banken.

Handelshuis Buhrmann zat in de hoek waar de klappen vielen. Een week na de kwartaalcijfers van het handelshuis voor kantoorartikelen gaf de Australische dochter Corporate Express Australia een winstwaarschuwing af. Het bedrijf, dat voor 52 procent in handen is van Buhrmann, verwacht dat de nettowinst dit jaar slechts 5 procent stijgt. Tot gisteren ging het bedrijf uit van een toename van 12 tot 15 procent.

Het beursgenoteerde Corporate Express zag in oktober een omzetdaling bij grote klanten. Het bedrijf, dat ongeveer 5 procent bijdraagt aan de omzet van Buhrmann, toonde zich een waardig dochter van het moederconcern. Buhrmann heeft namelijk een reputatie hoog te houden met het geven van winstwaarschuwingen. Na het bekendmaken van de winst waarschuwing verloor Buhrmann in een uur 3,4 procent van haar beurswaarde. Het aandeel sloot uiteindelijk ruim 5 procent in de min op 6,40 euro.

In de Midkap-index (plus 0,4 procent tot 350,64 punten) sprong Vendex KBB in het oog. De woensdag bekendgemaakte omzetstijging leverde het aandeel een winst van 1,2 procent op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden