nieuwsverdringing op de arbeidsmarkt

Planbureaus: bijna geen verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt

Verdringing van werknemers op de arbeidsmarkt komt in Nederland nauwelijks voor. Die conclusie trekken het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijk onderzoek.

Werknemers uit het buitenland aan de assemblagelijn bij een bedrijf in Eindhoven.  Beeld Marcel van den Bergh
Werknemers uit het buitenland aan de assemblagelijn bij een bedrijf in Eindhoven.Beeld Marcel van den Bergh

De beide planbureaus keken onder meer naar verdringing tussen ouderen en jongeren, tussen hoog- en laagopgeleiden en door migranten. Wat blijkt: als een nieuwe groep zich op de arbeidsmarkt beweegt, groeit de economie mee.

Verder hebben jongeren andere vaardigheden dan ouderen, waardoor ze elkaar aanvullen op de arbeidsmarkt. Ook groeit de vraag naar hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt op dit moment sneller dan het aantal hoogopgeleiden dat daadwerkelijk de arbeidsmarkt betreedt. Daardoor is er weinig kans op verdringing door hoogopgeleiden die onder hun niveau werken. Het risico op verdringen van laagopgeleiden door mensen met een hoger opleidingsniveau neemt tijdens een recessie wel toe.

Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit Midden- en Oost-Europa, hebben eerder een aanvullend dan vervangend effect op de arbeidsmarkt. Ze doen vaak werk dat Nederlanders niet willen doen. Al is er wel enige verdringing door migranten aan de onderkant van de arbeidsmarkt, omdat de werknemers uit het buitenland concurreren met laagopgeleiden die handmatige arbeid verrichten. Tijdens de eerste jaren dat migranten de Nederlandse arbeidsmarkt betreden, kan er tijdelijk een negatief effect optreden. Het aantal vluchtelingen in Nederland is beperkt en het effect van hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt is volgens de planbureaus zeer beperkt.

Bij het bekendmaken van de resultaten benadrukken CPB en SCP dat hoewel er in het onderzoek in veel groepen gemiddeld geen verdringingseffect wordt waargenomen, verdringing in individuele gevallen wel kan voorkomen. Het effect van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) is niet in het onderzoek meegenomen, vanwege een gebrek aan bruikbare gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden