Planbureau wil beleid oudere werknemers

Nederland doet het economisch uitstekend. Er is alleen veel te weinig aandacht voor oudere werknemers die hun baan kwijtraken. Directeur H....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Sinds de eisen voor een WAO-uitkering strenger zijn geworden en bedrijven hun oudere werknemers niet meer via deze regeling kunnen laten afvloeien, blijken steeds meer 50-plussers in de WW terecht te komen. 'Er zijn zorgen over het verschijnsel dat het aantal WW-uitkeringen toeneemt', zei Don. 'Het komt waarschijnlijk doordat de WW de WAO dreigt te vervangen als uittreedroute.'

Don vindt dat niet alleen de overheid het probleem van de uitstoot van oudere werknemers kan oplossen. Ook de sociale partners moeten hun best doen. 'Het verwachtingspatroon dat 50-plussers uit het arbeidsproces treden moet doorbroken worden', zei hij. Dat kan door betere scholing en het verlagen van loon voor oudere werknemers.

Hoewel de werkloosheid volgens de registratie van het CBS in 1998 daalt naar 420 duizend, stijgt het aantal WW-uitkeringen naar 735 duizend. Dat komt onder andere doordat werklozen ouder dan 57,5 jaar niet hoeven te solliciteren. Volgens het CPB hoeft minister Melkert van Sociale Zaken in 1998 daardoor niet te rekenen op meevallers bij de sociale zekerheid.

Het ministerie van Sociale Zaken is het met die stelling volledig oneens. Dit jaar wordt daar gerekend op een meevaller bij de uitgaven voor sociale zekerheid van 1,5 miljard gulden, en volgend jaar met 800 miljoen. In een brief aan de Tweede Kamer onderstrepen minister Melkert en staatssecretaris de Grave van Sociale Zaken dat de ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen zo gunstig is, dat die de tegenvaller bij de WW meer dan volledig compenseert. Melkert toont niet de somberte van het Centraal Planbureau.

Het aantal WW-uitkeringen is dit jaar met 65 duizend gestegen ten opzichte van wat in 1994 was geraamd. Het aantal bijstandsuitkeringen is echter 135 duizend lager dan geraamd. Per saldo zijn er 70 duizend minder uitkeringen aan werklozen, aldus de brief.

Melkert en De Grave verwachten ook over 1998 een soortgelijke ontwikkeling: tegenvallende WW-uitgaven maar sterk meevallende bijstandskosten. Per saldo zouden er 103 duizend werkloosheidsuitkeringen minder zijn dan was geschat.

Ook de ontwikkeling van WAO-uitkeringen valt mee, afgezet tegen de ramingen uit 1994. Per saldo zou het ministerie van Sociale Zaken rekenen op een meevaller van 1,5 miljard gulden bij de uitgaven voor de sociale zekerheid. Daarbij is rekening gehouden met een volledige koppeling van de sociale uitkeringen aan de loonstijging.

Ondanks dat positieve totaalbeeld gaan de bewindslieden op Sociale Zaken wel na waardoor de verwachte daling van het aantal WW-uitkeringen achterblijft. Het ministerie heeft eerder overwogen werkgevers een hogere WW-premie op te leggen, indien ze veel werknemers de WW in sturen. Het Centraal Planbureau concludeert na onderzoek dat zo'n systeem van premiedifferentiatie niet zal helpen het aantal WW-uitkeringen in te dammen.

Bij de sociale fondsen heeft het CPB een tegenvaller geconstateerd van zes miljard gulden. Maar deze beïnvloedt de uitgaven voor de sociale zekerheid slechts marginaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden