Planbureau vindt toezicht op bestuurders gebrekkig

Het toezicht op Nederlandse bestuurders schiet vaak tekort. Daarom moeten aandeelhouders meer invloed krijgen op de raad van commissarissen. Dit stelt het Centraal Planbureau (CPB)....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

In een vrijdag verschenen studie laat het CPB zich kritisch uit over de relaties tussen bestuurders, aandeelhouders en externe financiers in Nederland. 'Het Nederlandse model van corporate governance laat zich niet gunstig vergelijken met Duitsland en de VS', schrijven de Planbureau-economen G. Gelauff en C. den Broeder.

'De positie van de aandeelhouder is zwak in Nederland', aldus het rapport. Wat erger is, is het gebrek aan controle op de commissarissen: 'Aangezien ze worden afgeschermd van directe invloed van de aandeelhouders, hangt de corporate governance in Nederlandse ondernemingen voornamelijk af van de kwaliteit van de raad van commissarissen.' Hoewel die kwaliteit hier gemiddeld niet slechter is dan in andere landen, is zij wel sterk wisselend.

Het plan van minister Zalm van Financiën om de beschermingsconstructies in te perken geeft aandeelhouders al meer macht. Veel bedrijven hebben zich met juridische constructies tegen ongewenste overnames beschermd. Omdat de wet deze praktijken gaat indammen, hanteren bedrijven andere methoden.

Onlangs plaatsten DSM, Hoogovens en Ahold grote pakketten aandelen bij bevriende institutionele beleggers. De Vereniging van Effectenbezitters laakte deze praktijk als 'verkapte beschermingsconstructies'. Maar het CPB vindt het juist goed als pensioenfondsen en verzekeraars, belangen in bedrijven nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden