Planbureau laat weinig heel van guldenrapport PVV

Het onderzoek naar de terugkeer van de gulden dat de PVV begin maart presenteerde, is 'gebrekkig'. Dat is de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB), dat het rapport op verzoek van de Tweede Kamer beoordeelde.

PVV-leider Geert Wilders en voorzitter van Lombard Street Research Charles Dumas tijdens de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar wat de gevolgen zijn als Nederland uit de eurozone stapt. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders en voorzitter van Lombard Street Research Charles Dumas tijdens de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar wat de gevolgen zijn als Nederland uit de eurozone stapt.Beeld ANP

Het onderzoek van de Engelse firma Lombard Street
Research (LSR), Nederland en de euro, concludeerde dat de invoering van de gemeenschappelijk munt Nederland onnodig veel geld heeft gekost en dat door uit de euro te stappen veel geld bespaard had kunnen worden. Maar volgens het CPB is het 'niet mogelijk om deze bevindingen te onderschrijven'.

Het CPB stelt verder dat de gebruikte onderzoeksmethoden 'gebreken vertonen'. Zo worden alle verschillen in de economische ontwikkeling tussen de eurolanden en landen die niet deelnemen aan de euro, aan deze munt toegeschreven. Andere oorzaken voor het verschil in ontwikkeling 'worden genegeerd'. Daarnaast worden de kosten van het uit de euro stappen onderschat en de betalingen van Nederland aan andere eurolanden overschat, aldus het CPB.

Kritiek
Het CPB heeft ook kritiek op het feit dat LSR weinig aandacht heeft geschonken aan de lange termijn, 'noch aan veranderingen in de economische structuur, het al dan niet handelen van instituties (bijvoorbeeld bankentoezicht), of de rol van verwachtingen op de financiële markten'. Evenmin is gebruikgemaakt van 'econometrische of statistische methoden om de effecten van de euro en/of de terugkeer naar de gulden te duiden'.

Verder ontbreken er volgens het CPB in het rapport bepaalde gegevens waar in de samenvatting naar wordt verwezen. Verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en gegevensbronnen ontbreken eveneens.

Referendum
De PVV had LSR vorig jaar gevraagd te onderzoeken of het waar is dat de euro meer voordelen dan nadelen brengt, zoals de gangbare opvatting in Europa is. PVV-leider Wilders zei bij de presentatie van het rapport, begin maart, dat Nederland zo snel mogelijk uit de euro moet stappen en de gulden weer moet invoeren. Volgens Wilders moet deze beslissing in een referendum aan de Nederlanders worden voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden