Plan voor reclamevrij bestel

CDA en D66 willen de publieke omroep reclamevrij maken. Ze gaan daarover binnenkort praten, meldden de Kamerleden Bakker (D66) en Atsma (CDA) vrijdag....

Van onze verslaggever

De publieke omroep ontvangt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro aan reclamegeld. Als het aan Bakker en Atsma ligt, betaalt de overheid dat bedrag in de toekomst. Ze willen de financiering in april regelen, als de voorjaarsnota wordt besproken. Het bedrag moet uit de belastinginkomsten worden gedekt, aldus Atsma, en niet uit meevallers.

Beide coalitiepartijen vinden dat van reclame een verkeerde werking uitgaat. De omroepen zouden zich te veel op commerciële programma’s richten, omdat die veel kijkers en daarmee reclame-inkomsten genereren.

De VVD is ook gecharmeerd van een reclamevrije omroep, maar wel in een bestel met twee in plaats van drie tv-netten. Daar zijn de andere coalitiepartijen weer tegen. Atsma betwijfelt daarom of het voorstel kans van slagen heeft.

Vice-premier Zalm liet vrijdag weten niets voor een reclamevrij bestel te voelen. Volgens hem hebben de coalitiepartijen afspraken gemaakt in het Paasakkoord. Hij voelt er niets voor dat open te breken.

Atsma kondigde in november tijdens de mediabegroting al aan dat het CDA een reclamevrije omroep tot onderwerp van de verkiezingen wil maken.

De publieke omroep waarschuwt voor de neveneffecten van een reclamevrij publieke bestel. ‘Als dat gebeurt, gaat het reclamegeld naar de commerciële zenders.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden