Plan voor nieuwe Kuip sneuvelt

Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam stemt vandaag tegen een gemeentegarantie voor het nieuwe stadion van Feyenoord. Rotterdammers in Sportdorp hadden al hun twijfels.

ROTTERDAM - Feyenoord krijgt geen gemeentegarantie van 165 miljoen euro voor de bouw van een nieuw stadion. Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam (14 zetels) heeft woensdagavond aangekondigd unaniem tegen de plannen te stemmen. Er is 'te weinig draagvlak' in de stad, aldus fractievoorzitter Ronald Schneider.


Daarmee is er vandaag geen meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad bij de stemming over de garantie. Eerder deze week kondigde coalitiepartij D66 aan tegen het stadion te zullen stemmen. Daarmee werd steun van de Leefbaren cruciaal voor het plan. Alleen de overige coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA zijn nu nog voorstander.


Feyenoord wil een nieuw stadion bouwen van 362 miljoen euro, maar heeft daarvoor een garantie nodig van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders wilde die geven, maar moest nog toestemming krijgen van de gemeenteraad.


'Jammer', reageert CDA-fractieleider Wubbo Tempel over het besluit van Leefbaar Rotterdam om tegen te stemmen. 'Toch is een nieuw stadion onvermijdelijk. Dit betekent uitstel, maar geen afstel.'


Voor de bestuurders van Feyenoord is het besluit van Leefbaar Rotterdam een bittere pil. In dagblad Metro schreven ze woensdag een ingezonden brief van twee pagina's die begon met 'Beste Rotterdammers'. Ze somden de voordelen van Het Nieuwe Stadion op. Drieduizend banen, internationale artiesten, Champions League, beter sanitair, 'het grootste stadion van Nederland'.


Lichtgevende diamant

Op artist's impressions is Het Nieuwe Stadion een lichtgevende diamant die heel de stad vlot gaat trekken. Maar de Rotterdammers zijn al tijdenlang verdeeld - en zeker de Rotterdammers uit Sportdorp, die het ding in de achtertuin zouden krijgen. Woensdag ging het maar over een onderwerp in café-snackbar Me Oma aan de Tennisstraat, officieus clubhuis van voetbalvereniging Feyenoord.


'Mijn hartje is er vol van, maar mijn verstand niet', zegt Esther van Amijde van achter de bar. 'Het is gewoon te veel geld.' 'Maar in de Kuip zitten hele rotte stukken, dat gaat ook geld kosten', zegt Trix Biesebroek, die naast haar staat. Esther: 'De riolering hier is al opengemaakt om te kijken of het stadion erop past. Het is nu politiek geworden hè, daar hebben wij geen invloed op.'


Sportdorp ligt op Zuid, in een wirwar van verkeersaders, hoogbouw, treinsporen, de Sanidump en de Keukendump, maar het geruis van de grote stad verstomt in de smalle straten.Het wijkje ligt in een kuil - daarom noemen ze Sportdorp nog vaak 'de put'- en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd om door verwoesting weggedreven stadgenoten op te vangen. Een paar jaar eerder was De Kuip al klaar. De geschiedenissen van het stadion en van de wijk, lopen sindsdien zo ongeveer parallel.


De nee-stem van coalitiepartij D66, en van deoppositiepartijen waaronder Leefbaar Rotterdam verwoordt precies de zorg die veel Rotterdammers hebben. Het Nieuwe Stadion is hartstikke leuk, zeggen ze, maar wordt het ook Hún Nieuwe Stadion? Ze hebben het gezien, in Amsterdam, in Den Haag en in Arnhem: prachtige arena's, grote namen uit de internationale showbusiness, glimmende reclames, mooie woorden, maar als je er rondloopt is het er winderig en leeg en karakterloos commercieel.


Wat zou er gebeuren met het Rotterdamse levensgevoel, dat decennialang in de muren van het stadion en van Sportdorp is getrokken? 'Het zit helemaal in ons', zegt Co Kleijbeuker, die woont aan de kop van de Discusstraat. 'En dat moeten ze zo houden.'


Twee kwartjes

Co Kleijbeuker stond als kereltje voor twee kwartjes per wedstrijd als toeschouwer achter de goal in De Kuip. Hij is in Sportdorp geboren en woont er zeventig jaar later nog, met vrouw Joke en mopshond Didi en met een carrière als metrobestuurder achter de rug. Noem hem ouderwets, 'maar als je De Kuip mooi renoveert, ben je 200 miljoen goedkoper uit. Zo bereken ik dat dan hè. Gewoon even doordenken.'


Het is groot geld en grote nostalgie, zeggen ze in café-snackbar Me Oma, en die twee gaan lastig samen. Wat daar gebeurt in de bestuurskamers, past niet met de manier van leven die ze in 'het dorp' gewend zijn. De plannen zijn groter dan de mensen. Sommigen vinden de fraaie woorden en artist's impressions mooi, anderen schrikken ervan, maar niemand kan ze helemaal doorgronden.


pagina 25 Commentaar: Grandeur en crisis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden