Plan voor miljonairseiland stuit op politiek verzet

Plannen voor een ‘miljonairsenclave’ op het Amsteleiland, net onder Ouderkerk aan de Amstel, vallen niet overal in goede aarde. In de gemeente Amstelveen, waar het Amsteleiland onder valt, hebben CDA en de PvdA kritische vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders....

Hans-Maarten Dagelet

‘Ik snap dat zo’n eiland interessant is voor rijke mensen’, zegt PvdA-raadslid Roeland Smits. ‘Zij moeten ook ergens wonen, zal ik maar zeggen. Maar zo’n gesloten woonvorm past helemaal niet in onze traditie. In Nederland willen we juist het gemengd wonen stimuleren. Daar hoort openheid bij.’ Volgens Smits leidt een zogeheten ‘gated community’, waar nu over wordt gesproken, tot tweedeling in de maatschappij.

René Damen van Qlincker Vastgoed Ontwikkeling uit Den Haag, dat het plan bedacht, heeft het liever niet over ‘gated’. ‘We willen geen hoge hekken; het eiland moet zijn open karakter behouden.’ Maar een gesloten gemeenschap moet het wat Damen betreft zeker wél worden. ‘Er zal dag en nacht bewaking zijn en er komt een eilandconciërge.’

Al jaren zijn er plannen om het Amsteleiland, waar vroeger een scheepswerf in bedrijf was, opnieuw in te richten. Verschillende ondernemers onder wie Erik de Vlieger deden een poging, maar tot nu toe kwam er weinig van de grond. Een probleem vormt de sterk verontreinigde grond. Sanering kost veel geld en daarom richt Damen zich nu nadrukkelijk op de zeer rijke huizenzoeker.

Het plan is om op het bijna tweeënhalf hectare grote eiland 26 woningen van 2 tot 6 miljoen euro te bouwen. Er komt een appartementencomplex met 12 woningen en de rest van de ruimte is beschikbaar voor villabouw. Volgens Damen is er ook in deze crisistijd genoeg vraag naar dure huizen op ‘deze unieke plek’.

Voordat de schep in de grond kan, moet Damen nog de huurders weg krijgen van vijf huizen op het eiland. Hij hoopt in 2011 te kunnen beginnen met de bouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden