Plan voor meer pit in Kamerdebat

Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat het parlement het kabinet meer op de huid moet zitten. Hij wil het daarom voor de oppositie gemakkelijker maken een minister ter verantwoording te roepen....

Weisglas (VVD) zegt het de hoogste tijd te vinden dat de Kamer scherpere tanden krijgt. Volgende maand presenteert hij een serie voorstellen om het debat te verlevendigen. Weisglas werd mede vanwege zijn belofte de debatcultuur op te fleuren dit voorjaar herkozen als voorzitter.

De liberaal wil onder meer de grens voor het aanvragen van een spoeddebat verlagen. Het is in dat geval niet langer nodig dat 76 Kamerleden (de helft plus één) dat goedkeuren. Dertig leden zijn voldoende. 'Op die manier kan de oppositie altijd een minister ter verantwoording roepen', aldus Weisglas, die erop wijst dat de regeringspartijen nu soms een debat blokkeren.

Weisglas wil verder de spreektijden van de partijen voor de debatten in de grote vergaderzaal beperken. Deze week neemt hij daarop een voorschot tijdens de beschouwingen over de Prinsjesdagvoorstellen. Zo moet de grootste partij, het CDA, het doen met 35 minuten in plaats van de gebruikelijke zestig. De halvering moet CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen dwingen tot een beknopt betoog over hoofdzaken.

Verder spoort Weisglas de Kamerleden aan af en toe het Binnenhof te verlaten en elders in het land te vergaderen. De vaste Kamercommissie voor integratiebeleid debatteert de komende maanden in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Deventer. De landbouwspecialisten in de Kamer hebben soortgelijke plannen.

De idee achter zijn voorstellen is volgens Weisglas: meer kwaliteit en minder kwantiteit. Weisglas: 'Dat laat zich maar ten dele in regels vatten. Het moet in de eerste plaats uit de Kamerleden zelf komen. Het is een kwestie van cultuur, van mentaliteit. Ik zou het toejuichen als de constante stroom van Kamervoorstellen en Kamervragen wordt ingedamd.'

De voorzitter zegt te proberen het vragenuurtje op dinsdagmiddag wat meer pit te geven. Weisglas: 'Het valt mij op dat Kamerleden zich regelmatig naar huis laten sturen met een onbevredigend antwoord. Ik zal in dat geval mijn rol als voorzitter gebruiken om meer informatie uit een minister te trekken.'

De voorstellen van Weisglas worden dit najaar door de Kamer besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.